Foto: Shutterstock
Ir zināmi iemesli, kāpēc jaunībā gurķa šķēles uz acīm vai sejas maskas no avokado bija galvenais pēcballītes skaistumkopšanas līdzeklis. Un nu jau atkal modē ir radīt skaistumkopšanas produktus pa taisno no ledusskapja. Dermatologi brīdina, ka tas, kas ir vērtīgs ēšanai, nebūt nav tikpat derīgs klāšanai uz ādas vai matiem.

"TikTok" ar tēmturi "DIY Beauty" un 600 miljoniem skatījumu ir bezgalīgs padomu klāsts, kā pašiem radīt skrubjus, sejas maskas un pat tonējošos krēmus. Ņemot vērā, ka to tapšanā tiek izmantotas visiem pieejamas dabiskas sastāvdaļas (pārtika, ēteriskās eļļas), šķiet, ka nekas nevar noiet greizi... Izdevumā "Self" slavenību dermatologs Denijs Engelmans aicina būt piesardzīgākiem: "Vispārinot: tas, ka produkts ir vērtīgs uzturā, nebūt nenozīmē, ka tā iedarbība uz ādas ir līdzīgi vērtīga."

Dabiskais vienmēr ir labāks?

"Cilvēki domā, ka dabiskie līdzekļi ir labāki, bet man nākas atgādināt, ka dabisks ir arī cianīds un arsēns," absurdu atklāj dermatoloģe Grēta Jedeja portālā "Well+Good". Protams, šīs divas sastāvdaļas uz ādas vai matiem klāt nekārojas, tomēr pat no eļļas tapušais ādas mitrinātājs vai toniks no augu sulām var radīt visai nopietnus bojājumus. Biežākais iemesls ir nepareizi izvēlēti konservanti un pielietotās formulas. Tas ir pa spēkam tikai talantīgiem ķīmiķiem, kuriem ir pieredze dabisko sastāvdaļu mākslā un zinātnē. Piemēram, pūtīšu gadījumā bieži ir nepieciešama tieši medicīniska iejaukšanās un zāļu receptes, kamēr paļaušanās tikai uz dabīgiem risinājumiem ādas problēmas var tikai paildzināt un ielaist.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!