Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja Jaunā gada apņemšanās ir sportošanu padarīt par savu dzīvesveidu, to vajag sākt īstenot pēc iespējas ātrāk. Tomēr, lai centieni netiktu pārtraukti jau pēc pāris treniņiem, noderēs pieredzējušā fitnesa konsultanta Normunda Rozenšteina padomi.

"Pirmais padoms, kuru no sirds aicinu ņemt vērā, ir – nesteidzieties! Nesteidzieties ar nodarbību skaitu nedēļā, nesteidzieties ar nodarbību tempu. Noteikti nav vēlams sākt sportošanu ar ikdienas treniņu apmeklēšanu. Pietiks ar diviem stundu, pusotru gariem treniņiem nedēļā un tiem papildus vēl kādu garāku pastaigu (stundas garumā) nedēļas nogalē svaigā gaisā. Un, lai apņemšanas neapsīktu, bet augtu tikai augumā, ieteiktu sekot pašsajūtai un ievērot to, lai nodarbību intensitāte būtu tāda, kas uzlabo pašsajūtu uzreiz jau pēc katra treniņa, lai spēku un darbaspēju pieaugums būtu jūtams jau katrā nākamajā treniņā pirmos pāris mēnešus (pirmos 10 – 12 treniņus).

Ievērojiet! Ja sajūta šodien treniņā ir būtiski "švakāka" nekā iepriekšējā reizē – tas nozīmē, ka vajadzīga papildu atpūtas diena.

Viss atmaksāsies ar uzviju – organismam ir vajadzīgas atpūtas dienas, jo tieši to laikā norit anatomiskas izmaiņas muskulatūrā, sirdī, elpošanas orgānu sistēmā, asinīs, asinsvadu sistēmā un citur, kuras atšķir trenētu cilvēku no netrenēta. Jūs pamazām pārtopat un tas nenotiek treniņos, bet atpūtas dienās pēc treniņiem. Mēriet pulsu no rīta gultā uzreiz pēc pamošanās. Jau pēc dažu nedēļu regulārām nodarbībām, tam vajadzētu būt jau mazliet lēnākam, kas nozīmē, ka sirds nostiprinās un trenētība pieaug.

Sākt apmeklēt nodarbības trīs reizes nedēļā var tikai tad, kad jau spēj pilnībā atjaunot spēkus dienā starp treniņiem, parasti trešajā mēnesī kopš nodarbību sākšanas. Un arī tad, trenējoties jau trīs reizes nedēļa, iesaku katru trešo vai ceturto nedēļu dot sev atslodzi, lai nodrošinātos pret pārtrenēšanos, kas ir iesācēju biežākā kļūda, kad spēki trešajā nedēļā ir galā un nodarbības tiek pamestas.

Tikai pamazām, nesteidzoties un ar lielu devu pacietības varat piepildīt savu apņemšanos. Kaut kad, jau tikai ar laiku, ir iespējams iekļaut treniņus ikdienā, un iegūt milzīgo enerģijas avotu, brīnišķīgo atkarību no treniņiem, kas dzīves kvalitāti paceļ jaunā līmenī – pieaug darbaspējas, spēja organizēt savu laiku, ceļas pašapziņa, iegūstat jaunus draugus. Ieguvumu sarakstu no regulārām fiziskām nodarbībām nav iespējams noslēgt, bet tāpat kā visu ceļojumu sākums ir pirmais solis – speriet to – dodaties pastaigā, skrējienā vai uz sporta zāli, un lai apņemšanās - uzsākt regulāri sportot šogad piepildās!"

Ieteikumi:

Treniņu nodarbību intensitātei jābūt tādai, lai pašsajūta jau uzreiz pēc treniņa (pēc atsildīšanās), būtu labāka nekā pirms treniņa. Uz nākamo treniņu ejiet, tikai tad, kad jūtaties pilnībā atguvušies no iepriekšējā – pēc dienas, divām vai pat trim.

Par tievēšanu metu akmeni visu to šovu un reklāmu virzienā, kas sola un slavē vairāku kilogramu zaudēšanu nedēļas laikā.

Svarīgi ir izvēlēties piemērotus vingrinājumus un slodzes, lai gūtu prieku un panākumus izvēlēto mērķu sasniegšanā un izvairītos no nevajadzīgiem riskiem.

Konsultējieties ar treneriem vai uztura speciālistiem, lai noskaidrotu, cik kilokalorijas dienā ir ieteicamais uztura daudzums.

Vairāk par to, kā sportot pareizi, lasiet arī sportovesels.blogspot.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!