Foto: F64

Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā cukura diabēta slimnieku skaits ir pieaudzis par 14 tūkstošiem, liecina Slimības profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Diabēts diagnosticēts gan pieaugušajiem gan bērniem. Lai informētu cilvēkus par šo slimību un riskiem, kas ar to saistīti, novembris visā pasaulē ir noteikts kā diabēta mēnesis. Tā laikā Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja apmeklēt "Diabēta skolu", informē "Euroaptiekas" pārstāve Indra Ēķe-Začeste.

"Diabēta skola" norisināsies vairākās Latvijas pilsētās – Rīgā, Daugavpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. Tās mērķis ir sniegt cilvēkiem nepieciešamo informāciju par diabēta profilaksi (tikai otrā tipa diabētam, jo pret pirmā tipa diabētu profilakses pasākumu nav), un diabēta pacientiem – par to, kā atvieglot slimības norisi. Projekta gaitā ikviens varēs saņemt farmaceitu konsultācijas un veikt bezmaksas cukura līmeņa, holesterīna līmeņa un citus mērījumus 11 "Euroaptiekās" visā Latvijā.

Veicot vairāk nekā 10 000 respondentu aptauju, "Euroaptieka" ir noskaidrojusi, ka sabiedrība zina – cukura diabēts ir hroniska slimība, kas, nepareizi ārstēta, var radīt smagas komplikācijas. Tiesa, lielai daļai cilvēku nav izpratnes par to, kādas tieši ir diabēta sekas un kādas komplikācijas šī slimība var izraisīt.

Viens no "Diabēta skolas" mērķiem ir palīdzēt cilvēkiem laikus uzzināt par slimību, lai varētu to arī laikus sākt ārstēt un mazināt tās komplikācijas. Laikus neuzsākta vai nepareizi veikta ārstēšana ir galvenais iemesls dažādām blakusparādībām. SPKC informē, ka biežākās cukura diabēta komplikācijas ir sirds un asinsvadu slimības, nieru bojājumi, nedzīstošas čūlas uz kājām un redzes traucējumi. Šogad Pasaules Diabēta federācija diabēta mēneša laikā vēlas pastiprinātu uzmanību pievērst tieši redzes problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!