4. septembrī tiek atzīmēta Pasaules seksuālās veselības diena, kas ir starptautiska iniciatīva ar mērķi informēt plašāku sabiedrību par seksuālās veselības nozīmi, tostarp veselīgu attieksmi pret seksualitāti, personīgo robežu nospraušanu, seksuāli transmisīvo infekciju profilaksi, grūtniecības plānošanu un emocionālo un psiholoģisko labbūtību attiecībās.

Saskaņā ar pētījumu centra "SKDS" 2022. gadā veiktās aptaujas datiem – 64 procenti Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem netiek runāts pietiekami daudz.

Šogad Pasaules seksuālās veselības dienas tēma ir "Piekrišana".

Piekrišana nozīmē sniegt cilvēkiem izvēles iespēju par jebkāda veida fizisku saskarsmi un respektēt cita atbildi, arī tad, ja atbilde ir noliedzoša. Iedzīvotāju, tostarp pusaudžu un jauniešu izglītošana par piekrišanu var palīdzēt iemācīties noteikt savas personīgās robežas un ievērot līdzcilvēku robežas, kā arī uzturēt cieņpilnas attiecības nākotnē.

Atzīmējot Pasaules seksuālās veselības dienu, Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti ir izstrādājuši informatīvu plakātu par piekrišanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!