Foto: Shutterstock
Lai arī pirmajā brīdī tas varbūt nešķiet loģiski, tomēr daudzas sievietes uzskata, ka glāze sarkanvīna vakarā palīdz viņām saglabāt labu formu. Hārvarda Universitātes eksperti pēc 13 gadus ilga pētījuma apliecina, ka tas varētu būt taisnība, raksta "The Daily Mail".

Linda Monka ik vakaru maltīti noskalojusi ar glāzi sarkanvīna. Tas esot relaksējošs ieradums, lai arī pirmajā brīdī nešķiet, ka tam ir kāds sakars ar svara zaudēšanu, jo bieži tiek teikts (arī dažādās datu bāzēs norādīts), ka glāze vīna satur tikpat kaloriju, cik gabals tortes. Tomēr Linda pēdējo trīs nedēļu laikā zaudējusi gandrīz trīs kilogramus un uzskata, ka tas ir, pateicoties vīnam vakarā. 

"Vīns apmierina manas alkas pēc cukura," "The Daly Mail" saka sieviete. "Mana mūžīgā vēlme pēc saldumiem un šokolādes pēc vakariņām ir mazinājusies, un relaksācijas efekts, ko sniedz alkohols, palīdz justies labi." Tādēļ roka ik brīdi nesniedzoties pēc ledusskapja.

Pēdējos gados arvien vairāk rietumu pasaulē tiek runāts par to, ka ar alkoholu uzņemtās kalorijas ir vēl bīstamākas nekā tās, ko uzņemam ar ēdienu. Šī iemesla dēļ Eiropas Savienība jau tuvākajā laikā plāno ieviest noteikumus, ka uz vīna, alus vai stiprāka dzēriena pudeles jānorāda ne vien alkohola saturs, bet arī kaloriju daudzums. Tomēr šis jautājums ir visai pretrunīgs, jo ir arī nopietni pētījumi, ka rāda, ka tā vietā, lai padarītu mūs resnus, alkohols tieši otrādi var palīdzēt saglabāt formu. 13 gadus ilgušā Hārvarda Universitātes pētījumā piedalījušās 20 tūkstoši sieviešu. Tā rezultāti bijuši pārsteidzoši, jo tām sievietēm, kas ik dienu izdzērušas puspudeli sarkanvīna, par 70 % samazinājies aptaukošanās risks salīdzinājumā ar tām, kas alkoholu nelietoja. 

Un ASV valdības oficiālā alkohola kontroles iestāde Nacionālais Alkohola un alkoholisma kontroles institūts, apstiprinājis, ka "tad, kad alkohols ir ogļhidrātu avots, var zaudēt svaru, jo organisms no alkohola gūst mazāk enerģijas nekā no pārtikas."

Pētījums, kas prezentēts Eiropas pretaptaukošanās konferencē (European Conference on Obesity) Prāgā, rāda, ka glāze sarkanvīna ik vakaru palīdz uzņemt labo jeb augsta blīvuma holesterīnu, kas arī varētu būt iemesls svara zudumam, jo palīdz tikt galā ar slikto holesterīnu, kas nogulsnējas asinsvadu sieniņās un veicina arī aptaukošanos. Turklāt tas var palīdzēt arī 2. tipa cukura diabēta pacientiem uzlabot glikozes pārstrādi – vienkāršos cukurus pārvērst enerģijā. 

Tāpat sarkanvīns satur antioksidantus, kas palīdz aizsargāt organismu no brīvo radikāļu veidošanās, raksta "The Daily Mail".

Protams, jāatceras, ka alkoholam ir arī citas ietekmes, kas var būt daudz kaitīgākas par svara pieaugumu, un pārmērīga tā lietošana nodara kaitējumu.

Vairāk par Hārvarda Universitātes pētījumu un to, kā organisms pārstrādā alkoholu, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!