Foto: Shutterstock

Interpols brīdina par potenciāli ļoti bīstamiem un pat nāvējošiem diētas līdzekļiem, kas satur indīgu vielu - dinitrofenolu (2,4-dinitrophenol). Šo zāļu dēļ jau mirusi 21 gadu veca meitene no Lielbritānijas, ziņo theguardian.com.

Dinitrofenolu (DNP) lieto arī sprāgstvielu pagatavošanā, un brīdinājums par tā kaitīgumu 190 valstīs izziņots pēc tam, kad Lielbritānijā jauna sieviete vārdā Eloīze Perija mirusi pēc tā lietošanas, bet Francijā kāds vīrietis pēc tā lietošanas nopietnā stāvoklī nogādāts slimnīcā, ziņo Interpols. Abi upuri zāles iegādājušies internetā.

Īstenojot antidopinga projektu, kurā Interpols sadarbojies ar Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA), saņemta arī informācija no WADA akreditētas laboratorijas, par šo vielu saturošu narkotiku paraugu, kas konfiscēts Austrālijā.

Francijas Vides un sabiedrības veselības aizsardzības ministrijas vadība pieprasījusi šo vielu aizliegt un izsludināt brīdinājumu, un tagad tā ar Interpola lēmumu noteikta par kaitīgu un veselībai bīstamu 190 valstīs.

DNP tiekot izplatīts dzeltena pulvera vai kapsulu formā, tomēr šī viela pieejama arī kā krēms, brīdina Interpols. Tiek uzsvērta arī bīstamība, ko rada DNP nelegālā ražošana. Bīstamā viela tiekot ražota laboratorijās, kuras neatbilst higiēnas prasībām, bez speciālistu ražošanas zināšanām, tādēļ lietotājiem palielinās pārdozēšanas risks.

20. gadsimta 30. gados DNP ticis lietots, lai uzlabotu vielmaiņu un palīdzētu zaudēt svaru, bet to pārtrauca lietot, jo konstatēti vairāki nāves gadījumi.

Jāpiebilst, ka katru gadu Interpols koordinē operāciju "Pangea", starptautisku nedēļu, kad pievērš uzmanību un novērš nelegālu zāļu tirgošanu internetā, kā arī uzsverot briesmas, ko veselībai rada nepārbaudītu medikamentu pirkšana internetā. Šajā akcijā tiek apvienoti dažādu valstu muitas, veselības aizsardzības regulatoru, policijas un nevalstisko organizāciju spēki, lai atklātu un izskaustu nelegālas tīmekļa vietnes, kurās notiek bīstamu vielu tirdzniecība, tiek sniegti pakalpojumi un maksājumu sistēmu, kas tās atbalsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!