Latvijā steidzami ir nepieciešams nomainīt bērniem izmantoto pneimokoku vakcīnu pret pašreizējai epidemioloģiskajai situācijai atbilstošāku. Latvijas vakcinācijas kalendārā pašlaik iekļautā pneimokoku vakcīna nenodrošina maksimālu aizsardzību pret visiem šīs infekcijas paveidiem, tāpēc pastāv riski slimībai sabiedrībā izplatīties. Veselības ministrija risinājumu sola nākamgad.

Pneimokoks ir baktērija, kas cilvēka organismā iekļūst caur elpceļiem un var izraisīt dažādas infekciju slimības. Piemēram, plaušu iekaisumu, vidusauss iekaisumu, deguna blakusdobuma iekaisumu un pat dzīvībai tik bīstamas saslimšanas kā meningītu un asinsrites iekaisumus. Īpaši bīstama pneimokoku infekcija ir bērniem līdz divu gadu vecumam, kā arī senioriem un cilvēkiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas. Tāpēc jau kopš 2010. gada pneimokoku vakcīna ir iekļauta vakcinācijas kalendārā un zīdaiņiem ir bez maksas. Imunizācijas valsts padomes vadītāja, profesore Dace Zavadska saka: "Pati par sevi ir laba vakcīna, taču diemžēl jau labu laiku vairs nav atbilstoša Latvijas pneimokoku epidemioloģiskajai situācijai un nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību. Tā aizsargā pret 10 serotipiem, mums Latvijā šobrīd jau labu laiku cirkulē. Vadoties no SPKC datiem par saslimušajiem un mirušajiem, trešdaļa ir ar vakcīnā neiekļautiem serotipiem."

Tajā pašā laikā vakcīnas, kuras nodrošina maksimālu pieejamo aizsardzību, Latvijā ir pieejamas. Tās izmanto pieaugušo vakcinācijā, kas gan ir maksas pakalpojums. Tikmēr iepirkuma procesa rezultātā bērnu vakcinācijai valsts iegādājas lētākās, nevis atbilstošākās potes. 

Skatīties video:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!