Foto: Shutterstock

Pēc garas pastaigas vai dienas laukos pašu piemeklējušas iesnas, savukārt bērnam dikti sāp vēders un "nāk ārā pa visiem galiem". Un te vēl pēkšņi zvans no drauga vai paziņas, kurš nevar saprast – vienkārši saaukstējies vai tomēr saķēris Covid-19? Šāda "ainiņa" rudens un ziemas periodā ir diezgan bieža parādība. Kā rīkoties, kad piemeklējušas gada aukstajai sezonai raksturīgākās kaites?

Patiesībā jau rudens un ziema nav stāsts tikai par tekošiem deguniem. Šajā gada periodā liela daļa saskaras arī ar tā sauktajiem sezonālajiem garastāvokļa traucējumiem, kas simptomu ziņā raksturīgi depresijai. Nomākts garastāvoklis, enerģijas izsīkums, grūtības koncentrēties, izmaiņas apetītē, grūtības iemigt, interešu zudums par lietām, kas kādreiz pat ļoti gāja pie sirds… Un pāri visam straujiem soļiem tuvojas arī "džinglbelu" laiks, kas šķietami uzliek atbildību staigāt ar smaidu līdz ausīm.


Ja runājam par fiziskajām saslimšanās, priekšplānā izvirzās vīrusi – sākot no gripas un Covid-19, beidzot ar vēdera vīrusiem kā bērniem, tā pieaugušajiem. Šajā gada periodā ārkārtīgi būtiska loma ir higiēnai – regulārai roku mazgāšanai, dezinfekcijas ievērošanai, kā arī klepošanas etiķetei, proti, "šķaudīšanai elkonī" u.c. Nu jau vairākus gadus aktualitāšu saraksta augšgalā ir jautājums, vai rudenī un ziemā piemeklējušās iesnas un klepus ir "saaukstēšanās parastā" vai tomēr kāda nopietnāka kaite, un nekas šo jautājumu nevar palīdzēt izprast labāk, kā jomas eksperti.

Turpinājumā esam apkopojuši padomrakstus par gada aukstākajai sezonai raksturīgajām veselības likstām, no kurām varam mēģināt izvairīties. Pasargā sevi un līdzcilvēkus, kā arī uzzini, kā nepieciešamības gadījumā ātri tik atpakaļ uz kājām!

Vēdera vīrusi – kā tos atšķirt, kā ārstēt un cik ilgi izolēties no citiem

Rudens, ziema un pavasaris – jau tradicionāli ir laiks, kad pastiprināti izplatās dažādas zarnu infekcijas, ko sadzīviski saucam par vēdera vīrusiem. Bieži no kolēģiem, draugiem un radiem dzirdam sakām: "Ai, mums piemeties kaut kāds vēdera vīruss". Tieši tā – kaut kāds. Taču vīrusi ir dažādi, turklāt vēl jāpatur prātā, ka organismu var arī saindēt kāda baktērija, kura ieperinājusies kādā pārtikas produktā, retāk, bet mēdz būt, ka cilvēku piemeklējusi kāda ķirurģiska vaina, piemēram, akūts apendicīts, bet vēl var būt tā, ka vēdera vīrusam līdzīgi simptomi liecina par pavisam citu saslimšanu.

Lasīt vairāk

Nāvējošāks un 'lipīgāks': kas atšķir Covid-19 no sezonālās gripas

Foto: EPA/Scanpix/LETA


Jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izraisītā infekcijas slimība Covid-19 nereti tiek pielīdzināta sezonālajai gripai, iespējams, lai "nezināmais ienaidnieks" vismaz psiholoģiski nešķistu tik "nezināms" un tādējādi kļūtu mazāk biedējošs. Par jauno koronavīrusu pagaidām vēl zinām salīdzinoši maz, taču jau pietiekami, lai pavisam droši un ar datiem apgalvotu – tā nebūt nav "vien cita sezonālā gripa". Turpinājumā – skaitļi un dati, kas to skaidri ilustrē.

Lasīt vairāk

Neguli, ja ir plaušu karsonis! Slimības tipiskās un netipiskās pazīmes, profilakse, ārstēšana

Foto: Shutterstock


Plaušu karsonis parasti saistās ar saaukstēšanās periodu, taču nereti novērots, ka tas piemeklē cilvēkus arī atvasar;a. Kādi ir biežākie plaušu karsoņa iemesli un kas var veicināt tā parādīšanos? Kā atpazīt atipisku plaušu karsoni, kā noris ārstēšana un ko nevajadzētu darīt, ārstējot plaušu karsoni? Konsultē "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, "Veselības centrs 4" pneimonoloģe dr. Anželika Koševacka.

Lasīt vairāk

Rudens bieds – saaukstēšanās; kāpēc slimojam un kā samazināt risku

Foto: Shutterstock


Rudens drēgnajos mēnešos, kad karsto sauli nomaina lietus un auksts vējš, elpceļu infekciju slimību izraisīts klepus un iesnas daudziem nav svešas. Kaut divas līdz trīs reizes gadā slimot ar vīrusu izraisītām augšējo elpceļu slimībām ir tikai normāli, ir veidi, kā samazināt saslimšanas risku. Dr. med. Madara Tirzīte, Rīgas Stradiņa Universitātes Iekšķīgo slimību klīnikas docētāja, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas klīnikas "Gaiļezers" pneimonoloģe, skaidro, kāpēc rudenī mēs visbiežāk saslimstam ar vīrusu izraisītām augšējo elpceļu slimībām, kā samazināt risku un ko darīt, ja slimība tomēr tevi piemeklējusi.

Lasīt vairāk

Infografika: Kādi ir gripas simptomi un kā ārstēties

Foto: Shutterstock


Gripa izraisa gan vieglas, gan arī smagas saslimšanas ar komplikācijām, kas var apdraudēt pat dzīvību. Kāda ir tās simptomātika, kā to atšķirt no citām veselību apdraudošām likstām un kā sevi pasargāt jau preventīvi, skaidro Slimību kontroles un profilakses centra speciālisti (SPKC).

Lasīt vairāk

Bronhītu mājās neārstē. Ārsta skaidrojumi, par ko liecina klepus un kā izvairīties no saslimšanas

Foto: Shutterstock


Bronhīts ir bronhu iekaisums. Tas var būt vīrusa izraisīts vai bakteriāls. No tā arī ir atkarīga ārstēšana, bet to nosaka ārsts, pats cilvēks nevar sev uzstādīt diagnozi. Kādi bronhītu veidi pastāv, kādu saslimšanu simtpoms ir klepus un kāpēc laikus jādodas pie ārsta, skaidro ģimenes ārste Lāsma Četverga.

Lasīt vairāk

Piecas saslimšanas, no kurām rudenī jāuzmanās grūtniecēm

Foto: PantherMedia/Scanpix


Rudens un pavasaris ir periods, kas saasinās hroniskās saslimšanas. Samazinās organisma pretošanās spējas, bet grūtniecēm imunitāte ir pazemināta jo īpaši. Turklāt medikamentu lietošana šajā laikā ir ierobežota un labāk problēmu novērst laicīgi.

Lasīt vairāk

Arī rudenī nav glābiņa no astmas. Speciālists skaidro, kā sadzīvot ar šo slimību

Foto: Shutterstock


Klepus, iesnas, ''smagas'' galvas sajūta - klāt mitrais laiks un ar to kopā arī dažādas veselības problēmas. Ne vienmēr tā ir tikai saaukstēšanās, dažreiz pavisam ikdienišķi simptomi liecina par nopietnākām veselības problēmām. Alergoloģe Ita Pakalna iepazīstina ar rudens nomācošo alerģiju - astmu. Kādi astmas veidi ir visizplatītākie, kā ārstē un sadzīvo ar šo slimību?

Lasīt vairāk

Saaukstēšanās, gripa, rota vīruss. Ārstu padomi, lai no ziemas vīrusiem pasargātu sevi un citus

Foto: Panther Media


Ziema šogad Latvijā rāda savu mainīgo dabu - sals mijas ar atkusni, sniegs ar lietu, gaisa temperatūra krasi svārstās – cilvēkam tas prasa zināmu imunitātes rūdījumu, pretējā gadījumā iesnas un klepus klāt. Klepo un šķauda mājās, darbā, veikalos, sabiedriskajā transportā - dažādi augšējo elpceļu vīrusi aktivizējas līdz ar vēsāka laika iestāšanos. Lūk, speciālistu skaidrojumi un ieteikumi, lai sevi pasargātu!

Lasīt vairāk

Bērns atkal 'noķēris' vēdera vīrusu: kā izvairīties un kā to uzvarēt

Foto: Shutterstock


Vai zināji, ka dažādie vēdera vīrusi ir pat lipīgāki par saaukstēšanās slimībām? Turklāt aukstajā gadalaikā tie uzdarbojas ar īpašu intensitāti. Kāpēc tā, kā sevi un savu bērnu pasargāt no vēdera infekcijām un ko darīt, ja gadījies saslimt, stāsta bērnu infektoloģe Gunta Laizāne.

Lasīt vairāk

Ziema – plaušu karsoņu laiks. Kā pasargāt mazuli no smagas slimības?

Foto: Shutterstock


Ziema tradicionāli ir saaukstēšanās un vīrusu laiks, kad pieaug saslimstība arī ar plaušu karsoņiem, īpaši mazu bērnu vidū. Daudzi vecāki nezina, ka pneimonijas daudzos gadījumos izraisa pneimokoku infekcija – bīstama un agresīva baktērija, kas bērniem var izraisīt ne tikai deguna blakusdobuma iekaisumus, strutainus vidusauss iekaisumus, bet arī sepsi, meningītu u.c.

Lasīt vairāk

Speciālista ieteikumi kakla sāpju mazināšanai un ārstēšanai

Foto: Shutterstock


Kakla sāpes ziemas laikā piemeklē daudzus, un reizēm šķiet, ka no tām izvairīties nav iespējams. Kakla sāpes mēdz būt dažādas, tāpat kā to rašanās iemesli. Kā identificēt kakla sāpes un kā tās pareizi ārstēt – stāsta ausu, kakla un deguna ārsts Jānis Sokolovs un "Benu" aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!