Foto: Shutterstock
Gurķi un kabači ir vieni no populārākajiem vietējiem dārzeņiem, ko viegli iekļaut ikdienas uzturā. Kas tajos vērtīgus un kā tie papildina mūsu ikdienas uzturu, stāsta sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un "Benu Aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Sezonas laikā gurķis ir lieliska piedeva ikdienas ēdienkartei, ko ieteicams ēst svaigu, stāsta uztura speciāliste. Tradicionāli gurķus ēd salātos vienus pašus vai kopā ar tomātiem, salātlapām un citām garšaugiem un garšsaknēm. Gurķi nelielās devās satur nātriju, kalciju, fosforu, kāliju – 142 mg uz 100 gramiem. Līdzīgi kā citi dārzeņi, gurķi satur maz kilokaloriju – 12 kcal uz 100 gramiem, kā arī satur maz balastvielas – uz 100 gramiem tikai 0,5 gramus, tāpēc ikdienā ir jāēd arī pārējie, balastvielām bagātie dārzeņi. Veselīgi ir gurķus ēst salātos ar extra virgin olīveļļu, kā arī sēklu un riekstu eļļām.

Kā skaidro farmaceite, papildus minētajām minerālvielām gurķi satur arī C vitamīnu un B grupas vitamīnus, kā arī karotinoīdus. Tie palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, jo veicina zarnu trakta darbību. Tāpat gurķi kalpo kā urīndzenošs līdzeklis.

Palīgs šķidruma uzņemšanai


Gurķi satur aptuveni 96 procentus ūdens, tāpēc tie ir labs slāpju remdētājs. Apēdot vienu svaigu gurķi karstā dienā, jau mazinās slāpes, saka uztura speciāliste. Ja ikdienā ir problēmas uzņemt ieteicamo šķidruma daudzumu – ēd svaigus gurķus, pievieno tos ēdienam vai ūdenim – svaigas gurķu ripiņas vienas pašas vai kopā ar piparmētru lapiņām piešķirs ūdenim burvīgu aromātu!
Foto: Shutterstock

Gurķi skaistumkopšanā


Priedniece stāsta, ka gurķa vērtīgās sastāvdaļas izmanto skaistumkopšanā veselīgai sejas ādai. To izmanto gan svaigā veidā, gan jau gatavajās maskās, krēmos, losjonos, tonikos un daudzos citos līdzekļos. Ieguvums ir svaiga, tonizēta un mitrināta sejas āda. Tāpat gurķi izmanto arī līdzekļos pret ādas novecošanos un pigmentācijas plankumiem. Turklāt klasisks atvēsinošs un atsvaidzinošs līdzeklis ir gurķu šķēlītes uz acīm, lai mazinātu tumšos lokus ap acīm.

Sezonā ēdīsim arī kabačus un cukīni!


Uzturvērtības ziņā vislabāk ir ēst sprīdi garus kabačus un cukīni. Šādi nepārauguši dārzeņi būs gardi svaigā veidā salātos – sarīvējiet tos ar spirālveida rīvi, pievienojiet sasmalcinātu baziliku, labas kvalitātes eļļu, nedaudz garšvielu, un salāti gatavi, saka Sondore. 100 gramos kabaču un cukīni būs aptuveni 18 kcal, 1,1 grams balastvielu un 91 grams ūdens. Līdzīgi kā gurķos, kabačos uz 100 gramiem ir 152 mg kālija. Šie dārzeņi noteikti jāiekļauj savā ikdienas uzturā, ja ir nepieciešams palielināt šķidruma uzņemšanu. Gurķiem un kabačiem ir zems glikēmiskais indekss, tādēļ tos droši var lietot diabēta pacienti.
Foto: Shutterstock

Cep tos omletē, ripiņas uz pannas vai cepeškrāsnī! Kabači un cukīni gatavošanas laikā nav jāpanē lielā kviešu miltu un olas daudzumā – tie labi garšos izcepti vien ar garšvielām, uzsver uztura speciāliste. Pievieno tos arī biezzupās kopā ar brokoļiem un puraviem.

Kā skaidro farmaceite, kabači satur šķiedrvielas, kas ir nozīmīgi regulārai vēdera izejai. Tās palīdz pie aizcietējumiem, jo veicina zarnu trakta darbību. Kabači satur gan vitamīnus (C vitamīnu un B grupas vitamīnus) un karotinoīdus, gan minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju, kalciju un fosforu. Savukārt no antioksidantiem kabačos ir C vitamīns, beta-karotīns, luteīns un zeaksantīns. Košas krāsas, arī dzeltenas krāsas kabači būs bagātāki ar antioksidantiem, vairāk tieši to miza. Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Tiem piemīt arī urīndzenoša darbība, un tie palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu

Uzglabāšana ziemai


Ziemai gurķus var uzglabāt skābētā un sālītā veidā. Skābēšana un sālīšana ir viens no senākajiem pārtikas uzglabāšanas veidiem, un tie ir vērtīgi arī mūsdienās, jo produktos rodas pienskābās baktērijas, kas attīstības procesā izmanto dārzeņos esošos cukurus. Bioķīmisku procesu rezultātā rodas arī ēteriskās eļļas, kas uzlabo produkta garšu un smaržu. Skābēti produkti garšas ziņā ir līdzīgi, tie labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu traktu. Gurķus skābē ar sālsūdeni. Skābēšanas laikā var pievienot ķiploka daiviņas, dilles, čili piparus.

Ik dienas ir ieteicams uzņemt aptuveni 500 gramus dārzeņu, un skābējumi ir labs veids, kā papildināt savu ikdienas uzturu ar vērtīgajām baktērijām, kas palīdzēs mūsu kuņģa un zarnu traktam justies labi, saka Sondore.

13 neierastākas receptes, kā izmantot kraukšķīgo gurķu sezonu pēc pilnas programmas

Foto: Shutterstock


Nelieli, ar nedaudz durstīgu mizu, tikko no dobes nākuši gurķi solīt sola veldzēt vienlaikus gan slāpes, gan izsalkumu. Vai var būt kas labāks par mazsālītiem gurķēniem vai vasaras klasiku – tomātu un gurķu salātiem ar dillēm un krējumu? Tomēr reizi par visām reizēm ikvienu vasaru pienāk brīdis, kad gurķi apnikuši, un ir sajūta, ka cīnies ar daudzgalvainu pūķi – kad viens vākums likvidēts, vietā nāk nākamais, trīstik lielāks! Ko darīt, ja visi salāti apnikuši, kā arī ziemas krājumi jau burkās? Te palīgā steidz "Tasty.lv" komanda, iesakot vismaz 13 dažādus, varbūt nedaudz neierastākus veidus, kā gurķu ražas sezonu izmantot pēc pilnas programmas.

Lasīt vairāk

Kāpēc baklažāni un kabači pirms gatavošanas jāiesāla?

Foto: Shutterstock


Sagriežam baklažānu, apberam ar sāli, sarīvējam kabaci, pārberam ar sāli – šādus teikumus var atrast gandrīz katrā receptē, kur piedalās lillā svešzemnieks un mūsu pašu zaļstrīpainais vai dzeltenais kabacis. Jāiesāla un jāizsviedrē. Kāpēc tā?

Lasīt vairāk

Kā vislabāk saglabāt kabačus gardām ziemas maltītēm

Foto: Shutterstock


Nupat kabači bliež ārā vienu augli pēc otra, aug kā zirgi un neļauj atslābt ne mirkli. Apēst to visu nevar – un arī nevajag. Ziemai jau arī kaut kas jāatstāj, vai ne? Un šogad noderēs, ai, kā noderēs, vēl kāda papildu burka ar kabaču... Jā, ar ko? Te ir varianti, jo kabačus var ieburkot gan sāļus, gan saldus! Un vēl jau ir arī saldēšanas opcija arī.

Lasīt vairāk

Labākās kabaču receptes vienuviet: no pankūkām un sacepumiem līdz vafelēm un kūkām

Foto: Shutterstock


Jautājums "Kabaci vajag?" vairs nav jautājums numur viens. Tagad vissvarīgākais jautājums ir: ko pagatavot no kabača?

Lasīt vairāk

Ko darīt ar pāraugušiem gurķiem

Foto: Shutterstock


Gurķi aug griezdamies! Novērsīsi uz brīdi acis – dobē nevis gurķīši, bet zirgi! Ej nu noķer katru mazo, tvirto gurķīti, kurš sasniedz ideālo 10-15 centrimetru garumu. Tādi marinēšanai, protams der vislabāk. Bet gurķi tagad aug nevis pa dienām, bet pa stundām. Ko darīt ar tiem gurķu zirgiem?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!