Foto: Shutterstock
Gandrīz vienmēr pēc svinīgām maltītēm ģimenes un draugu vidū galdā tiek celts saldais ēdiens – pīrāgs, plātsmaize, kūka vai citi saldumiņi, taču ne visi pēc brangas ēdienreizes uzreiz spējīgi gardumu izbaudīt. Un cik veselīgi tas vispār ir? Piemērotāko diennakts laiku desertu baidīšanai meklējis portāls "Huffington Post" ar nozares ekspertiem.

Saldumus vislabāk ēst pulksten…

Cukura mīļotāji noteikti teiks, ka piemērotākais laiks saldumiem ir tad, kad tie kārtojas, taču ekspertu viedoklis gan ir citāds.

Domājot par gremošanas trakta veselību, kādu saldumiņu labāk apēst dienas pirmajā pusē, teic uztura speciāliste Sjū-Elēna Andersone Heine. Deserta likšana vēderā uzreiz pēc vakariņām vai tuvu naktsmieram var veicināt skābes atviļņa veidošanos, dedzināšanu, kā arī pabojāt miegu. "Ogļhidrātu pārstrādei, kas ir maizē, makaronos, cepumos, nepieciešamas aptuveni divas stundas," viņa sacījusi. "Pievienojot šim sarakstam klāt vēl olbaltumvielas un taukus, laiks tikai paildzinās. Un lielākā daļa saldo satur daudz tauku un ogļhidrātu (pievienotais cukurs, milti u.c.)."

Savukārt uztura speciāliste Alisa Ramsija uzsver – ņemot vērā, ka desertiem ir svarīga vieta svētku scenārijā un tie daudziem sniedz labsajūtu un baudu, tos var apēst arī vēlāk vakarā. "Cilvēki bieži par visām varītēm spiež sevi ierobežot saldumu ēšanu dienas laikā – arī tad, ja ļoti, ļoti kārojas. Un, ja vakarā acīs iekrīt kāds kārums, tas savukārt var novest pie nekontrolētas saldumu ēšanas."

Citiem vārdiem sakot – ja ļoti gribas, tad par visu varu liegt kādu kumosiņu nevajag, sacījusi uztura speciāliste Kimberlija Rouza Francisa. "Aizliegums var pēcāk rezultēties pārmērībā, kas pēcāk izraisa vainas sajūtu," viņa sacījusi. Tas savukārt var mazināt vēlmi ilgtermiņā pieturēties pie veselīgākām ēdienu izvēlēm.

20 minūšu likums

Ja kādreiz esi dzirdējis ieteikumu, ka pirms nākamās porcijas vai saldā ēdiena baudīšanas nepieciešams nedaudz nogaidīt, tam ir iemesls. "WebMd" vēsta, ka smadzenēm nepieciešamas aptuveni 20 minūtes, lai apstrādātu sāta sajūtu.

Taisnība, ka vēderam ir nepieciešams laiks, lai tas spētu smadzenēm "nodot" informāciju, ka organismam pārtikas ir gana. Tas gan automātiski nenozīmē, ka desertu uzreiz pēc maltītes nedrīkstētu ēst, teic Ramsija. "Taču, ja regulāri pēc saldēdiena nobaudīšanas jūties pārēdies, nākamreiz paeksperimentē – nogaidi 10-15 minūtes pēc maltītes un tad paskaties, kāda ir sajūta."

Foto: Shutterstock

Ēd lēnām, apzināti, izvairies no ierīču izmantošanas – telefona spaidīšanas vai televizora skatīšanās – pie galda. Izbaudi ēdienu. Rouza Francisa iesaka: "Pirmkārt, košļā ēdienu lēnām. Otrkārt, sakošļā ēdienu kārtīgi. Treškārt, neaizmirsti "ieklausīties" tajā, kādu informāciju nodod organisms. Šie soļi palīdzēs labāk saprast, vai saldo maz vēlies un vai tam vēderā ir vietas."

Kāpēc desertam vienmēr pietiek vietas?

Taču arī tad, ja sāta sajūta patiesi iestājusies, teju visi esam dzirdējuši teicienu – saldajam vietas pietiek vienmēr. To mēdz dēvēt par "deserta vēderu". Un šis stāsts primāri ir par to, kas notiek mūsu galvās.

Ir divi ceļi, kas kontrolē uzņemto ēdiena apjomu, skaidrojusi Rouza Francisa. Viens no tiem motivē ēst, kad esam tiešām izsalkuši, bet otra pamatā ir hēdonisms. Tas nozīmē, ka ēdiens nav tikai produkti, kurus liekam vēderā, lai būtu paēduši – mēs ēdam, lai gūtu arī baudu. "Fakts vien, ka jūties paēdis, vēl nenozīmē, ka maltīte tiešām ir noslēgusies. Lai pieliktu punktu, ēdienam un uzkodām jābūt tādām, kas liks justies apmierinātām."

Remzija uzskata, ka vēlme virināt saldumu skapīša durvis nakts stundās, meklējot kādu cepumu vai šokolādes tāfelīti, saistīta ar notikumiem pie vakariņu galda. Precīzāk – tā var būt pazīme tam, ka ēdiens nav līdz galam apmierinājis un nav sniedzis kāroto baudu. Iemesls var būt arī ļoti striktas diētas vai vienveidīga uztura plāna izvēle. "Ja pēc deserta apēšanas vēderā ir nepatīkami smaga sajūta, atbildi sev uz dažiem jautājumiem – vai šodien un pēdējo dienu griezumā esi kārtīgi paēdis? Vai esi apzināti izvairījies no saldumiem? Vai tev garšoja tas, ko ēdi pa dienu? Vai uzņēmi pietiekami daudz ogļhidrātu?"

Taču, pirms roka jau pastiepusies nākamās saldumu devas virzienā, atceries – eksperti tos ēst neiesaka. Cukura lietošana veselībai nebūt nenāk par labu, tāpēc atteikšanās no tā sniegs līdzsvarotāku garastāvokli, veselākus zobus, liekā svara samazinājumu, uzlabos gremošanu, mentālo un ādas veselību un vēl, un vēl.

10 iemeslus, kāpēc teikt "nē" saldumiem, tādējādi uzlabojot veselību un pašsajūtu, atradīsi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!