Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no visizplatītākajām onkoloģiskajām slimībām Latvijā ir ādas vēzis. Pagājušajā gadā no ādas melanomas miruši 69 cilvēki. Tomēr vairums iedzīvotāju joprojām uzskata, ka kārtīgs iedegums ir veselīgs. Lai kliedētu mītus par sauļošanos, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sāk kampaņu "Necepies! Izvēlies dzīvot!".

Iespēja sauļoties mūsu platuma grādos nemaz tik bieži nav pieejama, tāpēc dažkārt iedzīvotāji cenšas sauļoties ļoti daudz un bieži, pamatojot to ar organismam tik nepieciešamā D vitamīna uzņemšanu. SPKC jūnijā veiktā sabiedriskās domas aptaujā tā uzskata 80% respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem. SPKC pārstāvis Mārtiņš Zvackis: "Tāpat 28 % Latvijas iedzīvotāju domā, ka solārija apmeklējums palīdz uzņemt D vitamīnu. Puse jeb 54% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka iedegusi āda ir veselīga. Vīriešu vidū šis uzskats vērojams biežāk nekā sieviešu vidū."

Speciālisti to gan sauc par mītu un norāda uz daudzajiem saslimšanas gadījumiem ar melanomu un citiem ādas audzējiem, ko var izraisīt ultravioletais starojums. Pēc SPKC apkopotajiem datiem vidēji katru gadu tiek reģistrēti 215 jauni ādas melanomas gadījumi un 1410 jauni citi ļaundabīgo audzēju gadījumi.

Vecumā no 29 līdz 54 gadiem ik gadu 58 cilvēkiem tiek konstatēti jauni ādas melanomas gadījumi, bet 126 cilvēkiem citi ļaundabīgie ādas audzēji. "Galvenais ierosinošais faktors ir ultravioletais starojums. Šeit ir divas lietas. Viena – re, pasēdēsim 20 minūtes krēslā un iegūsim apsārtumu. Cita, kad mēs UV krājam gadiem, gadiem ilgi. Tad viņš atrod savu izpratni. Šeit ir jāatceras, ka gan īslaicīgi spēcīgs, gan arī ilgstošs ultravioleto staru iedarbība uz cilvēka ādu nes savu mīnusa zīmi."

Kā atpazīt bīstamu dzimumzīmi

Foto: Shutterstock


Lai gan dzimumzīmes un ādas izmaiņas ierasti pamanām gada siltajos mēnešos, par savas ādas veselību ir jārūpējas visa gada garumā. Lielākoties uztraukumam nav pamata, taču mēdz gadīties, ka dzimumzīmes liecina arī par kādu nopietnāku ādas slimību. Šis ir viens no agresīvākajiem ādas vēžiem, un mirstība ir augsta.

Lasīt vairāk

Neglītais pīlēns – ādas vēzis

Foto: Shutterstock


Atšķirībā no citiem ļaundabīgiem audzējiem ādas vēzi ir viegli pamanīt – protams, ja vien neignorē izmainītas dzimumzīmes un ādas jaunveidojumus. Kā rīkoties un ko noteikti nevajag darīt, ja esi pamanījis – uz ķermeņa parādījies kāds "neglītais pīlēns"?

Lasīt vairāk

D vitamīns – vai ar sauli var uzņemt pietiekami?

Foto: Shutterstock


Kā izrādās, daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām uzskata, ka D vitamīnu optimālā daudzumā iespējams uzņemt sauļojoties. "Norstat Latvija" un "Oilesen D3" pētījums liecina, ka 11 procenti Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka D vitamīns veidojas, cilvēkam sildoties saulē pie atvērta loga, 37 procenti uzskata, ka to pietiekamā daudzumā var iegūt, sauļojoties saulē, savukārt 14 procenti uzskata, ka D vitamīnu pietiekamā daudzumā iespējams iegūt ar pārtiku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!