Foto: Publicitātes foto
Pirmdien Latvijas Universitātē (LU) jau devīto reizi godināti labākie eksakto priekšmetu pasniedzēji. "Ekselences balvu" pasniedz tiem pedagogiem, kuri prot ieinteresēt, palīdz ikvienam audzēknim īstenot savu potenciālu un zina, kādas prasmes nepieciešamas, lai jaunieši vēlāk būtu konkurētspējīgi darba tirgū.

Skolēni, vecāki, skolu vadība un ikviens, kurš lepojas ar saviem skolotājiem, šogad balvai kopā izvirzīja 170 kandidātus. Dienas gaitā skolotāji vadīja un modelēja mācību stundas skolēniem, analizēja mācību situācijas, risināja metodiskus uzdevumus.

Šogad "Ekselences balvu" fizikā ieguva Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolotājs un viens no "Jauno fiziķu skolas" (JFS) vadītājiem Ģirts Zāģeris (attēlā), kurš fizikas pasniegšanu aizraujošā veidā uzskata par ļoti būtisku faktoru, lai nākotnē Latvijā būtu arvien vairāk inženierzinātnēs un tehnoloģijās kompetentu cilvēku ar eksaktu pieeju problēmu risināšanai.

"Pirms dažiem gadiem JFS bija nodarbība, kuru sauca "mitoloģika", apskatījām populārus mītus – apmēram "MythBusters" stilā. Paņemam kādu uzskatu un pārbaudām, vai tas realitātē tā darbojas. Toreiz analizējām arī fragmentus no filmām un pētījām, vai tas tā darbojas. Ja Terminators kādam iešauj lodi un sašautais aizlido n-tos metrus, vai tas var vai nevar būt? Ņemam 10. klases formulas, un visu var sarēķināt. Ja vien ir iespēja ieraudzīt to pašu fiziku, ko māca skolā, tikai šādā veidā, tad parasti ir laba reakcija," intervijā "Campus" klāstīja Zāģeris. To vari izlasīt, klikšķinot šeit.

Foto: DELFI

Savukārt ķīmijā balvu šogad ieguva Daugavpils Valsts ģimnāzijas pasniedzēja Irina Fjodorova, bet bioloģijā – Jaunpiebalgas vidusskolas skolotāja Daiga Rubene. Par labāko matemātikas skolotāju atzīta Liene Krieviņa no Jelgavas Valsts ģimnāzijas.

Krieviņa laureātu vārdā pateicās LU Starpnozaru izglītības inovāciju centra komandai, atbalstītājiem un žūrijai par veidoto pasākumu, kā arī skolām un skolēniem, bez kuriem nebūtu iespējams turpināt attīstīties profesionāli.

Apbalvošanas ceremonijā pateicības vārdus skolotājiem par ieguldīto darbu teica Latvijas Universitātes prorektora eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā pienākumu izpildītājs profesors Valdis Segliņš, Latvijas Valsts prezidents Egils Levits un Izglītības zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

Naudas balvas katram fināla dalībniekam nodrošināja Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, AS "Latvijas valsts meži", IT izglītības fonds – "Start(IT)", AS "Olainfarm", medicīnas un bioloģijas izpētes un tehnoloģiju uzņēmums SIA "Biosan", dāvanas bija sarūpējis SIA "Lielvārds".

Pasākumu "Ekselences balva" organizēja LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, ziedojumus administrēja LU fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!