Foto: Shutterstock

Kādam Oregonas štata iedzīvotājam konstatēts buboņu mēris, un šo baiso slimību viņš ieguvis no sava mājas mīluļa, vēsta "NBC News".

Kaķis esot bijis "ļoti slims" un tam bija strutojošs augonis, – tas liecina par nopietnu infekcija, "NBC News" atsaucas uz Dešutes apgabala amatpersonām.

Veselības aprūpes speciālisti ātri identificēja slimību un ārstēja to agrīnā stadijā, tāpēc nav riska pārējai sabiedrībai. Citi saslimšanas gadījumi reģionā nav konstatēti. "Visi, kam bijis kontakts ar slimnieku un viņa mājdzīvnieku, ir apzināti un nodrošināti ar medikamentiem, lai novērstu saslimšanas risku," teikts apgabala veselības dienesta pārstāvja, Dr. Ričarda Foseta paziņojumā.

Mēri izraisa baktērija Yersinia pestis, un buboņu mēris ir izplatītākā šīs slimības forma. To raksturo organisma limfātiskās sistēmas infekcija, kas izraisa iekaisumu un izsitumu veidošanos. Yersinia pestis cilvēks saņem no inficētiem dzīvniekiem – grauzējiem, suņiem vai kaķiem, nonākot tiešā kontaktā ar to izdalītiem šķidrumiem vai audiem. Visbiežāk mēri var dabūt ar inficētas blusas kodumu, raksta "Live Science".

Šodien buboņu mēris ir viegli izārstējams ar antibiotiku palīdzību, īpaši, ja diagnosticēts agrā stadijā, taču neārstēts var kļūt letāls.

Oregonas štata centrālajā daļā mēri, visticamāk, pārnēsā vāveres un burunduki, taču var pārnēsāt arī peles un citi grauzēji, un kaķi to var iegūt no nomedītajiem sīkajiem dzīvniekiem.

Buboņu jeb "melnais mēris" lielākoties saistās ar viduslaikiem, kad slimības epidēmija izpļāva vairāk nekā pusi Eiropas populācijas. Amerikā to pirmoreiz atklāja 20. gadsimta sākumā. Lai arī kopš 1925. gada nevienā ASV pilsētā saslimšana ar mēri vairs nav sasniegusi epidēmijas apmērus, pavisam izskausta šī sērga nav – ik gadu ar to inficējas apmēram septiņi cilvēki. Šis ir pirmais buboņu mēra gadījums Oregonā kopš 2015. gada. Toreiz inficējās 16 gadus veca meitene, kuri pārgājienā iekoda blusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!