Foto: Shutterstock

Šogad sākās jaunais Eiropas Savienības (ES) jaunatnes programmu “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss” septiņgades posms (2021. – 2027. gads), kas jauniešiem un jaunatnes jomas organizācijām ir nesis daudz pozitīvu pārmaiņu. Piedāvājam iepazīties ar galvenajām ES jaunatnes programmu iespējām, ko ikviens jaunietis var izmantot savas izaugsmes veicināšanai gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Jauniešiem ES programmu "Erasmus+" un "Eiropas Solidaritātes korpuss" ietvaros ir iespēja iesaistīties Eiropas projektos, doties brīvprātīgajā darbā uz ārvalstīm, vai pašiem īstenot starptautiska un valsts mēroga projektus, pilnveidojot un gūstot jaunas zināšanas, prasmes un labu pieredzi nākotnei. Šogad programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss" projektiem ir pieejams 1 282 837.00 eiro liels finansējums, savukārt programmas "Erasmus+" projektu īstenotājiem – vairāk nekā 4.4 miljoni eiro. Viss, kas tev kā jaunietim ir jādara, lai saņemtu finansējumu projekta idejai – ir nepieciešams ar jaunatnes organizācijas atbalstu sagatavot un iesniegt projekta pieteikumu. Bet, lai piedalītos programmas "Erasmus+" Solidaritātes un Brīvprātīgā darba projektos, nepieciešams reģistrēties "Eiropas Solidaritātes korpuss" datubāzē.

Dari labu, īsteno solidaritātes projektus

Ja esi vecumā no 18 līdz 30 gadiem, tevi uztrauc vietējās sabiedrības izaicinājumi un vēlies piedāvāt radošas un inovatīvas idejas to risināšanai, kopā ar vismaz 4 domubiedriem un atbalsta personu vari īstenot Solidaritātes projektu. Projektā ir iespējams īstenot aktivitātes, kas rada pievienoto vērtību vietējai sabiedrībai un ļauj pašiem neformāli mācīties. Jauniešu izstrādātos solidaritātes projektu pieteikumus iesniedz nevalstiskās organizācijas, pašvaldības, valsts iestādes vai uzņēmumi, tāpēc, lai īstenotu savu solidaritātes projektu, meklē atbalsta organizāciju un kopā ar domubiedriem neaizmirsti reģistrēties "Eiropas Solidaritātes korpuss" datubāzē.

Ja ideja gatava un atbalsta organizācija jau atrasta, tad līdz 2021. gada 5. oktobra plkst. 13:00 var paspēt iesniegt savu pieteikumu Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē "Open calls – Youth".


Veic brīvprātīgo darbu Latvijā vai Eiropā

Ja vēlies popularizēt solidaritāti kā vērtību, palīdzēt risināt vietējai sabiedrībai aktuālus izaicinājumus un iegūt brīvprātīgā darba pieredzi, vari veikt programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss" Eiropas brīvprātīgo darba projektu Latvijā vai kādā no Eiropas valstīm. Projekta ilgums var būt no 2 līdz 12 mēnešiem. Piedaloties projektā, tiks segti ceļa, uzturēšanās un vietējā transporta izdevumi, kā arī nodrošināta kabatas nauda personīgajiem tēriņiem. Tāpat saņemsi atbalstu aktivitāšu organizēšanai, vietējās valodas apguvei un personīgai izaugsmei. Lai dotos brīvprātīgajā darbā, tev ir jābūt vecumā no 18 – 30 gadiem, nepieciešams reģistrēties "Eiropas Solidaritātes korpuss" datu bāzē un atrast savu atbalsta organizāciju izvēlētajā valstī.

Organizācijas, kas vēlas īstenot brīvprātīgo darbu, līdz 2021. gada 5. oktobra plkst. 13:00 var paspēt iesniegt savu pieteikumu Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē "Open calls – Youth".

Piedalies "Erasmus+" projektos

Programma "Erasmus+" piedāvā 13 – 30 gadus veciem jauniešiem iesaistīties "Erasmus+" jauniešu apmaiņas projektos, lai projekta ietvaros jaunieši no dažādām valstīm satiktos kādā no Eiropas valstīm un kopīgi īstenotu jauniešiem aktuālu ideju. Iesaistoties apmaiņā, iepazīsi citas kultūras, gūsi izpratni par sociāli nozīmīgiem tematiem, kā arī mazināsi starpkultūru stereotipus un aizspriedumus, vienlaikus stiprinot Eiropas vērtības. Lai sasniegtu projekta izvirzīto mērķi, tiek īstenotas dažādās neformālās izglītības aktivitātēs – darbnīcas, debates, lomu spēles, simulācijas un āra aktivitātes. Jauniešu apmaiņas var ilgt līdz pat 3 nedēļām.

Jaunatnes jomas personu mobilitātes projektu pieteikumus, īstenojot jauniešu mobilitāti, vai jaunatnes darbinieku mobilitāti, var iesniegt līdz 2021. gada 5. oktobrim, plkst. 13:00 (pēc vietējā laika) Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē "Open calls – Youth".

Veicini jauniešu līdzdalību Eiropas demokrātiskajā dzīvē

Jauniešu grupas vecumā no 13 – 30 gadiem, kam ir svarīga iesaistīšanās demokrātiskajos procesos, digitālo prasmju pilnveide un medijpratības veicināšana, kā arī, kuri tici, ka dialogs starp jauniešiem un lēmumpieņēmējiem ir būtisks, var īstenot programmas "Erasmus+" jaunatnes līdzdalības projektus. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, jauniešiem ir iespēja īstenot darbnīcas, debates, lomu spēles, simulācijas, jauniešu konsultācijas vai tikšanās starp jauniešiem un lēmumpieņēmējiem. Maksimālā summa, kas var tikt pieprasīta Jaunatnes līdzdalības projektiem, ir 60 000,00 eiro.

"Erasmus+" jaunatnes līdzdalības projektu 2021. gada 2. projektu konkursā pieteikumus var iesniegt līdz 2021.gada 5. oktobra plkst. 13:00 pēc vietējā laika.

Veido sadarbības ar starptautiskiem partneriem

Ja aktīvi darbojies kādā jaunatnes organizācijā, izmanto programmas "Erasmus+" iespēju veidot Maza mēroga partnerības projektus vai Sadarbības partnerības projektus, kuru mērķis ir veicināt starptautisku sadarbību ar partnerorganizācijām, stiprinot savas organizācijas kapacitāti. Projektu pieteikumus iesniedz nevalstiskās organizācijas, pašvaldības un to iestādes, kā arī uzņēmumi.

Ja tava organizācija ir gatava īstenot jaunatnes sadarbības partnerības projektu un stiprināt sadarbības saites tālu aiz Latvijas robežām, tad vēl līdz 3. novembrim, plkst. 13:00 pēc vietējā laika tos var iesniegt tiešsaistē – Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē. Uzzini vairāk: www.jaunatne.gov.lv.

Uzzini par aktuālajām iespējām

Eiropas jaunatnes informācijas tīkla "Eurodesk" regulāri organizē mācības un pasākumus jauniešiem visā Latvijā. Lielākās aktivitātes tiek īstenotas maijā Eiropas Jaunatnes nedēļas ietvaros un oktobrī kampaņas "Time to Move" ietvaros. Savukārt "Eurodesk" uzturētajā tiešsaistes iespēju datu bāzē jaunieši var meklēt iespējas 5 kategorijās: 1) programmas un stipendijas studijām ārzemēs, 2) brīvprātīgā darba projekti, 3) stažēšanās starptautiskās un ES institūcijās, 4) aktualitātes par dažādām konferencēm, konkursiem un spēlēm.

Izvēlies sev piemērotāko programmu un projekta veidu, risini aktuālos jautājumus, sadarbojoties ar citu valstu jauniešiem, iepazīsti dažādas kultūras, pilnveido savas zināšanas un prasmes, notici saviem spēkiem!

Latvijā Eiropas programmas "Erasmus+" un "Eiropas Solidaritātes korpuss" koordinē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA). Ikvienam, kurš vēlas īstenot jaunatnes projektus, ir iespēja saņemt individuālas konsultācijas vai piedalīties bezmaksas mācībās par projektu rakstīšanu. Uzzini vairāk: www.jaunatne.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!