Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vai zini, kurš ir viscītīgākais "Titānika" vraka pētnieks? Pirmais prātā nāk slavenais režisors Džeimss Kamerons, kas slavenā lainera kapu apmeklējis vairāk nekā 30 reižu. Tomēr par viņu vēl vairāk reižu pie "Titānika" nolaidies francūzis Pols Anrī Naržolē, kuru daudzi uzskata par pašu zinošāko vraka pētnieku. Par Misteru Titāniku iesauktais francūzis bija viens no pieciem, kas gāja bojā zemūdens peldlīdzekļa "Titan" implozijā 18. jūnijā.

Atrada Aukstā kara operācijas aizsegā

Līdz pat 80. gadu vidum precīza "Titānika" vraka atrašanās vieta nebija zināma. Interese gan bija jau iepriekš – 60. un 70. gados daži entuziasti jau aicināja izmantot batiskafu, lai pārmeklētu gultni kuģa avārijas vietā. Optimistiskākie pat uzskatīja, ka "Titāniku" no dzelmes var izcelt, izmantojot pontonus, un nogādāt atpakaļ Liverpūlē, kur tas kļūtu par apskates objektu. Šiem plāniem nebija tad un arī nākotnē nav lemts īstenoties.

Kuģi atrada Roberta Balarda vadītā ekspedīcija 1985. gadā, izmantojot robotu "Argo". Iepriekšējie meklējumi ar sonāriem nedeva rezultātus, tāpēc Balards nolēma paļauties uz "Argo" videokamerām un meklēt nevis pašu vraku, bet atlūzu lauku, kuru atrast būtu lielākas izredzes. Sonārs nespētu atšķirt dabiskus objektus no cilvēka veidotiem, bet attēlos gan tas būtu redzams. "Argo" nebija moderns attālināti vadāms robots, kas pats spēja manevrēt. Tā bija platforma ar sonāriem un kamerām, ko pa okeāna dzīlēm, piestiprinātu trosē, turpu šurpu vilka kuģis. Šāds darbietilpīgs meklēšanas process nebija lēts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!