Foto: Shutterstock

Alkoholisms ir ļoti nopietna sabiedrības problēma, kurai "pavadošajā svītā" līdzi nāk smagas veselības un sociālās novirzes, tāpēc cīņā ar to iesaistās arī zinātnieki, meklējot efektīvus veidus, kā atturēt sabiedrību no pārmērīgas alkohola lietošanas.

Pētnieki ir atklājuši vienkāršu un efektīvu metodi, kā likt cilvēkiem aizdomāties, vai tiešām vajag likt to glāzi pie lūpām. Izrādās, pie katra dzēriena uzsverot risku saslimt ar vēzi un uzskaitot izdzerto, vēlme lietot alkoholu samazinās.

"Mēs atklājām, ka apvienot informāciju par alkohola izraisītiem vēža riskiem ar praktisku darbību – uzskaitīt izdzerto – veicina vēlmi samazināt alkohola lietošanu," saka Džordža Pasaules veselības institūta (Austrālija) psiholoģe, profesore Simona Petigrū.

Apvienojot ziņojumus par to, kāpēc vēlams samazināt alkohola patēriņu un kā to izdarīt, ir efektīvs veids, kā sabiedrībā popularizēt veselīgāku dzīvesveidu, secināts 2021. gadā publicētajā pētījumā.

Pārmērīgs alkohola patēriņš neizraisa vēzi vien – tas sagādā veselu buķeti smagu problēmu, piemēram, veicina priekšlaicīgas dzemdības, sirds un asinsvadu slimības, gremošanas sistēmas problēmas un paaugstina demences risku. Turklāt slimību riskam pakļauti ne tikai alkoholoķi, bet arī tie, kas alkoholu lieto mēreni.

Pētījuma ietvaros tika veiktas trīs interneta aptaujas: pirmo aizpildīja 7995 cilvēki, otro trīs nedēļas vēlāk 4588, bet 2687 cilvēki aizpildīja pēdējo aptauju vēl pēc trim nedēļām. Pētījuma dalībnieki tika iedalīti dažādās grupās un viņiem rādīja dažādas reklāmas un ziņas par dzeršanu.

Salīdzinājumā ar kontroles grupu izcēlās viena kombinācija: TV reklāma, kas saista alkoholu un vēzi, kā arī ieteikums uzskaitīt dzērienus, bija viens no efektīvākajiem līdzekļiem, kas mudināja cilvēkus samazināt alkohola patēriņu. Tā arī bija vienīgā kombinācija, kurā cilvēki patiešām samazināja alkohola patēriņu sešu pētījuma nedēļu laikā.

Citas pieejas, piemēram, vienkārši padomi vai cilvēku mudināšana noteikt konkrētu dzērienu skaitu un pēc tam pieturēties pie tā, pamudināja dažus brīvprātīgos mēģināt samazināt alkohola patēriņu, tomēr ievērojami efektīvāks bija augstāk minētais piegājiens ar informācijas un darbības kombināciju.

"Daudzi nezina, ka alkohols ir kancerogēns," saka Petigrū. "Tā ir svarīga informācija, kurai vajadzētu būt pieejamai. Taču stāstīt cilvēkiem, ka alkohols izraisa vēzi, ir tikai daļa no risinājuma – mums arī jāparāda viņiem iespējas, kā rīkoties, lai samazinātu risku."

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem ar alkohola lietošanu saistīti 7% priekšlaicīgas nāves gadījumu visā pasaulē, un viens no veidiem, kā risināt šo problēmu, ir veicināt labāku izpratni par veselības apdraudējumiem.

Lai gan veselības aģentūras izmanto veidus, kā padarīt alkoholu mazāk pieejamu un dārgāku, beigās tomēr personīgās izvēles ir tās, kas noteiks, vai alkohola lietošana sabiedrībā ilgtermiņā mainīsies.

Šajā konkrētajā pētījumā dalībnieki tika izvēlēti "plaši demogrāfiski pārstāvot Austrālijas dzerošo sabiedrību", tāpēc tā nav pieeja, kas noteikti darbosies citur, taču šķiet, ka dzērienu uzskaite varētu būt viena no metodēm, ko izmēģināt, ja cilvēks pats vēlas samazināt alkohola patēriņu.

"Alkohola kaitējuma samazināšanas kampaņām ir pieejami ierobežoti resursi, tāpēc ir svarīgi noskaidrot, kuri ziņojumi vislabāk rezonē," uzsver Petigrū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!