Vīrieši no Marsa, sievietes no Veneras – šo teicienu mēdz izmantot, lai ilustrētu dzimumu atšķirības ne tikai fiziskā aspektā, bet arī runājot par būtiskām atšķirībām domāšanā. Vai tiešām tā ir tik liela, ka sievietes un vīrieši "dzīvo" uz atšķirīgām planētām? Podkāstā "Zinātne vai muļķības" jautājām to speciālistiem.

"Ja padomājam tā godīgi – paņemam vienu sievieti un noliekam tādu pliku un smuku, un blakus vīrieti pliku un smuku – nu, taču atšķiras!" ar fizisko aspektu skaidrojumu sāk asociētais profesors neiroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes vadošais pētnieks un Izglītības un zinātnes direktors Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Kāpēc gan lai neatšķirtos domāšana? "Vai ir kopumā dzimumu atšķirības cilvēka sugai? Šaubu nav, ka tādas ir," bilst profesors.

Otra podkāsta viese Anna Zane Litauniece, neiroloģe un atmiņas speciāliste Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, min hormonu lomu.

Stepens papildina, ka ir gan bioloģiskie, gan arī sabiedriskie un sociālie faktori. "Kādā sabiedrībā dzīvojam, kādas ir dzimumu lomas. Te pat nav runa par to, vai tas ir labi vai slikti. Vienkārša atbilde ir skaidra – pilnīgi gandrīz visās funkcionalitātēs mēs redzam dzimumu atšķirības. Citās tās ir izteiktākas, citās – nelielas nianses. Nu, skaidrs, ka vīrietim ir raksturīga lielāka muskuļu masa. Ir. Skaidrs, ka viņš fiziski ir spēcīgāks. Ir. Skaidrs, ka tam apakšā ir vesela virkne bioloģisku faktoru. Bet vai tas nozīmē to, ka vienmēr vīrietis skries ātrāk? Tas atkarīgs savukārt no trenētības. Bet skaidrs, ka kopumā, vidēji raugoties, atšķirības ir vērojamas."

Klausies podkāstu "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skaties video "YouTube" – uzzināsi arī ekspertu viedokļus par to, kā uzlabot atmiņu un vai tiešām visi vecumdienās nolemti demencei? Tāpat spriežam par to, vai tiešām viena smadzeņu puslode ir radošā, bet otra – loģiskā? Un cik īsti kaitīgs smadzeņu darbībai ir alkohols?

--

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!