Draņķīga diena darbā? Klienti nenormāli, priekšnieks nostrostēja, kolēģi slinki nejēgas? Un arī mājās viss greizi – dzīvesbiedre vai dzīvesbiedrs par kaut ko "sacepies", un tad vēl izrādās, ka esi aizmirsis nopirkt kaķim ēst, un tas nezvērs tagad uz tevi bļauj. Kad "katliņš" jau sasniedzis vārīšanās temperatūru un šķiet, ka tūlīt eksplodēsi, kaut kā no dusmām jātiek vaļā. Daļa cilvēku to dara, kārtīgi izplosoties un izlādējoties vairāk vai mazāk veselīgos veidos. Viens variants ir kārtīgi pasportot. Dažiem tas nozīmē padauzīt boksa maisu, iedomājoties, ka bukņī visus pāridarītājus. Taču jauna metaanalīze liecina, ka tas nav labākais veids, kā tikt vaļā no dusmām.

Metaanalīze ir darbs, kurā tiek sistemātiski apvienoti un analizēti daudzu neatkarīgu pētījumu dati. Pierādījumu "svara" ziņā tā uzskatāma par vienu no visspēcīgākajām, jo secinājumi nav atkarīgi no kāda individuāla pētījuma ierobežojumiem, "robiem" datos vai metodoloģijā. Virdžīnijas Sadraudzības universitātes pēcdoktorante Sofija Kjaervika un Ohaio Štata universitātes profesors Breds Bušmans apkopoja un šādi analizēja 154 pētījumus par to, kā labāk atbrīvoties no dusmām un uzbudinājuma – vai ar intensīvām aktivitātēm, kas ļauj "izlādēties", vai vienkārši atslābinoties.

Dusmas ir negatīva emocija, spēcīgi saistīta ar augstu uzbudinājuma stāvokli. Tādēļ aktivitātes, kas samazina šo uzbudinājumu, palīdz labāk pārvaldīt arī dusmas. Kjaervika un Bušmans kā piemērus min dziļas ieelpas un izelpas, atslābināšanos, arī jogu un meditāciju. Aplūkotajā plašajā pētījumu klāstā dati liecina, ka šīs aktivitātes palīdz nomierināties, pazemināt asinsspiedienu un palēnināt pulsu. Pētījumi liecina, ka tas strādā gan laboratorijas apstākļos, gan reālajā pasaulē, gan tiešsaistēs vidē (atceries pēdējo reizi, kad nespēji atturēties no dusmīga komentāra ierakstīšanas pie kādas ziņas portālos vai ieraksta "Facebook"?).

Tas ir pretstatā populārajam ieteikumam dusmas pārvaldīt un kontrolēt, "nolaižot tvaiku".

Tas var izpausties gan kā spilvena iedunkāšana, gan kā kārtīga izkliegšanās vai pa rokai esoša objekta mešana pret sienu, līdz veselīgākām izpausmēm – skriešanai, velobraukšanai. Šīs aktivitātes, kas nereti ir monotonas, atkārtojot vienas un tās pašas kustības atkal un atkal, turklāt ar fizisku piepūli, frustrāciju un dusmas daļai cilvēku var pat padarīt intensīvākas. Ja tomēr gribas pasportot, tad labāki sporta veidi, lai atslābinātos, ir komandu sporta veidi, sporta veidi ar bumbu.

Pētnieki norāda, ka pārsteidzoši daudziem cilvēkiem nemaz nav izstrādātas efektīvas metodes, kā tikt galā ar dusmām. Tie vienkārši ļaujas šīm spēcīgajām emocijām, kas itin bieži negatīvi ietekmē arī citus. Kjaervika un Bušmans iesaka katram izmēģināt un atrast efektīvākos veidus dusmu kontrolēšanai. Ņemot vērā pētījumos secināto, labāk sākt ar augstāk minētajām relaksējošām praksēm. Tas neko nemaksā un, iespējams, palīdzēs justies labāk tev un apkārtējiem. Taču, ja nu tomēr esi no tiem, kas lieliski no dusmām tiek vaļā, izbļaujoties spilvenā, arī to var praktizēt. Galvenais, lai "tvaika nolaišana" nekaitē līdzcilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!