Foto: Shutterstock

Ar divām slikti gulētām naktīm pietiek, lai cilvēks uzreiz justos novecojis par vairākiem gadiem, liecina jaunākie pētījumi.

Pētījumā, ko veica Stokholmas Karaliskais Kārļa institūts, piedalījās vairāk nekā 600 brīvprātīgo, kuru miegu un pašsajūtu analizēja zinātnieki. Secināts, ka brīvprātīgie jutās vismaz četrus gadus vecāki par savu īsto vecumu, ja viņiem divas naktis pēc kārtas ļāva gulēt vien četras stundas. Turklāt daži atzina, ka miega trūkums licis justies pat vairāk nekā 10 gadus vecākiem.

Diametrāli pretējas sajūtas bija cilvēkiem, kuriem ļauts gulēt deviņas stundas, tomēr pozitīvais efekts nebija tik izteikts – eksperimenta dalībnieki atzina, ka viņi pēc pilnvērtīgās atpūtas jūtoties vidēji trīs mēnešus jaunāki.

"Miegam ir ļoti būtiska ietekme uz to, cik veci mēs jūtamies, un tas neattiecas uz ilgtermeiņa miega ieradumiem vien," saka Karaliskā Kārļa institūta psihoneiroimunoloģe un pētījuma vadošā autore Leonija Baltere. "Pat ja jūs tikai divas naktis gulēsiet mazāk, tas ietekmēs jūsu pašsajūtu."

Jušanās vecākam par saviem gadiem var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka vispārējo veselību, piebilst Baltere. Tas var nākt komplektā ar neveselīgu ēšanu, fizisko aktivitāšu samazināšanu un nevēlēšanos socializēties un gūt jaunas pieredzes.

"Ja gribat justies jauni, vissvarīgākais ir normāls miega daudzums," viņa uzsver.

Zinātnieki veica divus pētījumus. Pirmajā 429 cilvēki vecumā no 18 līdz 70 gadiem atbildēja uz jautājumiem par to, cik veci viņi jūtas un cik naktis pēdējā mēneša laikā ir slikti gulējuši, ja vispār tādas bija. Viņu miegainība tika novērtēta arī pēc standarta skalas, ko izmanto pētījumos.

Zinātnieki atklāja, ka par katru slikta miega nakti brīvprātīgie jutās vidēji par trim mēnešiem vecāki, savukārt tie, kuri iepriekšējā mēnesī gulēja labi, jutās vidēji gandrīz sešus gadus jaunāki par savu patieso vecumu. Tomēr nebija skaidrs, vai slikts miegs lika cilvēkiem justies vecākiem vai pretēji – jušanās vecākam arī samazināja miega kvalitāti. Proti, noteikta korelācija, bet ne cēloņsakarība.

Otrajā pētījumā darba autori aptaujāja 186 brīvprātīgos vecumā no 18 līdz 46 gadiem par to, cik veci viņi jutās pēc divām naktīm, kurās gulēja deviņas stundas, un pēc divām naktīm, kad gulēja tikai četras stundas. Pēc naktīm, kad gulēts vien četras stundas, pētījuma dalībnieki jutās vidēji par 4,44 gadiem vecāki nekā tad, kad izgulējās pietiekami.

Pētījumā zinātnieki apskata arī atšķirības cilvēku reakcijā uz miega trūkumu atkarībā no hronotipa – vai viņi bija cīruļi, kas agri mostas un agri iet gulēt, vai pūces, kas vēlu iet gulēt un guļ ilgi. Pūces parasti jutās vecāki par savu patieso vecumu pat kārtīgi izgulējušies, bet cīruļus vairāk ietekmēja traucēts miegs.

Baltere uzskata, ka viņu atklājumi, ja tie tiks apstiprināti, varētu tikt izmantoti lietderīgi. "Ir svarīgi saprast, cik subjektīva ir vecuma sajūta," viņa teica. "Ja mēs varam likt cilvēkiem justies jaunākiem, viņi, iespējams, varēs gūt no tā labumu, piemēram, lielāku vēlmi uzņemties jaunu pieredzi un būt sociāli un fiziski aktīvi."

Sarejas Universitātes psiholoģe Serēna Sabatīni, kura nebija iesaistīta pētījumā, sarunā ar izdevumu "The Guardian" nosauca rezultātus par "daudzsološiem", taču norādīja, ka turpmākajos pētījumos būtu jānosaka, vai tie attiecināmi arī uz gados vecākiem cilvēkiem.

"Vēl viena svarīga lieta, kas jāņem vērā turpmākajos pētījumos, ir šo mehānismu izpēte laika gaitā," viņa piebilda. "Šis pētījums rāda, ka slikts miegs var ietekmēt to, kā mēs jūtamies nākamajā dienā, bet kāda ir slikta miega kumulatīvā ietekme mēnešu un gadu griezumā?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!