Iepriekš neirologiem jautājām, ko mums nodara pārāk negausīga sociālo mediju patērēšana un ilgstoša "blenšana" viedierīču ekrānos. Abi speciālisti podkāstā "Zinātne vai muļķības" norādīja, ka īpaši nelabvēlīga ietekme var būt, ja stundām ilgi telefonu "skrollējam" pirms miega. Daļa cilvēku to uztver par "atslēgšanos" un atpūtu, taču smadzenes šajā laikā neatpūšas.

"Ja mēs to darām pirms miega, tad ir ārkārtīgi traumēta mūsu miega arhitektūra. Viss aiziet pa pieskari. Neizguļamies, nav labas atmiņas, nav koncentrēšanās spēju, slikti jūtamies," skaidro Anna Zane Litauniece, neiroloģe un atmiņas speciāliste Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.

Bet kā tad pareizi atpūtināt smadzenes? Otrs podkāsta viesis Ainārs Stepens, asociētais profesors neiroloģijā un Rīgas Stradiņa universitātes vadošais pētnieks iesaka vienkārši uzvilkt kedas. Proti, doties paskriet krosiņu vai vispār nodarboties ar kādu sportu, fiziskām aktivitātēm. Protams, miega nozīme ir kritiski svarīga, tāpēc vēlams šo režīmu neizjaukt ar "sēdēšanu" telefonā caurām naktīm. "Ja gribi, lai māja ir kārtīga, ik pa laikam tā jāsākopj. Smadzenes kopšanas darbus dara vairāk vai mazāk visu laiku, bet ģenerāltīrīšana notiek tieši miega laikā. Tas ir viens no aspektiem, kāpēc mums miegs vispār ir vajadzīgs," piebilst Stepens.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Klausies podkāstu "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skaties video "YouTube" – uzzināsi arī ekspertu viedokļus par to, kā atšķiras vīriešu un sieviešu domāšana. Tāpat spriežam par to, vai tiešām viena smadzeņu puslode ir radošā, bet otra – loģiskā? Un cik kaitīgs mūsu smadzenēm īsti ir alkohols?

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!