Sen zināms, ka viens no būtiskākajiem demences riska faktoriem ir vecums. Tomēr, kā norāda speciālisti, tā aizvien ir slimība, un kaite nevienā vecumā nav uzskatāma par normu – demence ir slimība arī 100 gadu vecumā. Tomēr tā pasaulē skar miljoniem cilvēku, un arī Latvijā tūkstošiem senioru sirgst ar demenci. Un tie ir tikai diagnosticētie gadījumi. Taču ir kāda lieta, ko katrs varam darīt, lai samazinātu riskus.

Podkāstā "Zinātne vai muļķības" šos jautājumus aicinājām skaidrot Aināram Stepenam, asociētajam profesoram neiroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes vadošajam pētniekam un Izglītības un zinātnes direktoram Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Annai Zanei Litauniecei, neiroloģei un atmiņas speciālistei Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā.

Ko darīt, lai vecumā saglabātu skaidru prātu? "Īstenībā tās ir banālas lietas. Labi ēst, pareizi ēst, un labi gulēt," bilst Litauniece.

Stepens precizē, ko šajā gadījumā nozīmē ēst "pareizi". "Tas nozīmē ēst nedaudz. Galvenais ir ēst mazāk. Tā taču ir pasaules problēma. Viena, kuru visi sociāli esam pieņēmuši, ir dzeršana. Bet otra nav mazāka – "rīšana"," skaidro profesors.

"Ja smadzenēm visu laiku pieejama glikoze, mēs pārtiekam tikai no glikozes ilgtermiņā, tas var veicināt demenci. Mēs neatpūšamies, nervu šūniņas iet bojā," papildina Litauniece.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Lūk, tādējādi arī demences riska mazināšana piepulcējas visam ieguvumu kopumam, ko mūsu veselībai var sniegt sabalansēts uzturs – ne par daudz, ne par maz. Tiesa, aizvien šajā jomā nepieciešami labākas kvalitātes pētījumi, lai kādu uztura režīmu vai diētu varētu konkrēti noteikt kā cēloni samazinātam riskam. Pagaidām bieži izskanējis, ka Vidusjūras diētai ir korelācija ar samazinātu demences risku, taču par cēloņsakarībām vēl tik pārliecinoši nevar spriest.

Klausies podkāstu "Spotify", "Apple Podcasts" un citās platformās, kā arī skaties video "YouTube" – uzzināsi arī ekspertu viedokļus par to, kā atšķiras vīriešu un sieviešu domāšana. Tāpat spriežam par to, vai tiešām viena smadzeņu puslode ir radošā, bet otra – loģiskā? Un cik kaitīgs smadzeņu darbībai ir alkohols?

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par podkāsta un rakstu sērijas "Zinātne vai muļķības" saturu atbild AS "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!