Sporta ārstiem praksē nereti nākas sastapties ar cilvēkiem, kas ieslīguši galējībās ar uztura bagātinātājiem – to nevajadzīga lietošana, pārspīlēta lietošana vai arī nelietošana, kad tos vajadzētu lietot. Arī Lailai Ušackai ir pieredze ar šādiem pacientiem. Speciāliste par to stāsta podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par lieko svaru.

Vai cilvēkiem reizēm patīk pārspīlēt ar uztura bagātinātājiem? Pilnīgi noteikti, atzīst sporta ārste–rezidente un Latvijas Universitātes lektore Laila Ušacka.

"Ir tādi brīnumi un pārpratumi bijuši. Nesen pie manis bija atnācis cilvēks, kas piekopj vegānisku uzturu. Tas pēc būtības nav ne labs, ne slikts. Vienkārši varbūt prasa vairāk laika – ļoti jāseko līdzi, lai neiztrūktu kādas uzturvielas. Un kāds konsultants viņam bija salicis tādus uztura bagātinātājus – visas piramīdu shēmas, ko jūs vien varētu nosaukt. Tas nabaga cilvēks izdod tādu naudu... es nezinu, kāds ir pieklājīgs vārds, kā šos produktus nosaukt," stāsta Ušacka. Pēc tam cilvēks brīnoties, ka ir pilnīgi izdedzis, ka ir pārslodze. "Viņš ēd šausmīgi dārgus brīnumus un grib skriet ultramaratonus, bet rezultāta nav." Konkrēto klientu esot izdevies pierunāt aiziet pie uztura speciālista, lai izstrādātu uztura plānu. Taču šādu gadījumu ir daudz, turklāt ne tikai ar uztura bagātinātājiem.

Otra podkāsta viese – "Veselības centrs 4" filiāles "Anti-Aging Institute" uztura speciāliste Agnese Ozoliņa – skaidro, ka arī ļoti jāuzmanās arī ar monodiētām jeb diētām, kurās uzturs balstīts uz vienu produktu vai produktu grupu. Ozoliņa kā piemērus min kāpostu, griķu, kefīra, seleriju un citas diētas. Abas speciālistes norāda, ka svaru tā zaudēt var, jo ir liels kaloriju deficīts. Taču cilvēki nezina par potenciālajām sekām un riskiem. "Svars ir tikai viens no ļoti daudziem faktoriem, kas ir veselības rādītājs," atgādina Ušacka. Ļoti strauji samazināt svaru var būt riskanti.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Uztura speciāliste Agnese Ozoliņa atgādina, ka aizraušanās ar monodiētām var būt riskanta.

Vairāk par virssvaru, aptaukošanos un ar to saistītajiem jautājumiem uzzināsi, klausoties podkāstu "Zinātne vai muļķības" platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skatoties "YouTube". Ar ekspertēm spriežam arī par to, vai aptaukojies cilvēks var būt veselīgs un vai ķermeņa masas indekss ir objektīvs rādītājs "resnuma pakāpes" noteikšanai. Ko ēst un ko neēst, lai saglabātu normālu svaru un būtu vesels, un cik liela nozīme tajā ir uzturam, cik – fiziskām aktivitātēm?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!