Kreatīns ir viens no vispopulārkajiem uztura bagātinātājiem fiziski aktīviem cilvēkiem. Pārsvarā tiem, kas "pumpē bicīti" trenažieru zālē. To jebkurš var nopirkt gan specializētajos veikalos, gan aptiekās, gan reizēm pat parastā pārtikas lielveikala plauktā pie proteīna pulveriem un sporta dzērieniem. Taču – vai to tiešām vajag? Pat ja esi cieši pārliecināts, ka vajag?

Podkāstā "Zinātne vai muļķības" to jautājām sporta ārstei–rezidentei un Latvijas Universitātes lektorei Lailai Ušackai. Vai cilvēkam, kas nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, bet nav profesionāls sportists, ir jēga lietot kreatīnu?

Ušacka atbild ar skaidru "nē" un pēc dziļas nopūtas par pārprasto brīnumlīdzekli sāk skaidrot, ko tas dara un nedara.

"Īsais kurss sporta fizioloģijā. Lai kaut ko darītu, mums vajag enerģiju. Ultimatīvā valoda, ko organisms saprot, ir ATP jeb adenozīntrifosfāts. Tās fosfātu grupiņas ir ar saitēm sakabinātas kopā. Tieši saite ir tā enerģija, ko mēs izmantojam, ne jau pats cukurs vai tauki. Kad saiti šķeļ un atbrīvo enerģiju, kaut kā tā enerģija jāieliek atpakaļ – mēs to saucam par ATP resintēzi. Šis cikls notiek nepārtraukti. Kur ņemt enerģiju, lai to ieliktu tajā valūtā? Te parādās tauki, cukuri vai kreatīna fosfāts," klāsta eksperte.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Arī cilvēka muskuļos ir kaut kādi kreatīna fosfāta krājumi. Cilvēki to mēdz lietot, lai palielinātu krājumus muskuļos, kam it kā jādod papildu enerģija slodzē. Taču ļoti būtiski ir saprast, kurā slodzē mēs to izmantojam." Tās ir augstas intensitātes, sprinta, eksplozīvas slodzes, kur enerģiju vajag šausmīgi ātri," bilst Ušacka. "Bet vai visiem vajag ēst kreatīnu, lai muskulis būtu piebāzts ar kreatīna fosfātu?" jautā Ušacka, kura strādā arī ar profesionāliem hokejistiem. Viennozīmīgi – nē. Pat profesionāļi to lieto ne jau visu sezonu, bet izslēgšanas spēlēs pie ļoti intensīvām slodzēm un režīma, turklāt arī ne visi. "Parastam cilvēkam tas nav vajadzīgs," uzskata sporta ārste.

Kā ar citiem uztura bagātinātājiem – tie ir vajadzīgi vai tikai lieka naudas izšķēdēšana? Un cik kaitīgi mums ir pusfabrikāti? Vai var būt aptaukojies, bet vienlaikus veselīgs cilvēks? To visu uzzināsi, klausoties podkāstu "Spotify", "Apple Podcasts" vai skatoties to "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!