Fundamentāli divi galvenie aspekti nosaka to, vai zaudēsim svaru, vai tomēr kilogrami krāsies klāt. Proti, tas, cik daudz kaloriju uzņemam un cik daudz "sadedzinām". Kas ir būtiskāks aspekts, ja gribam atbrīvoties no kāda kilograma? Vairāk "iespringt" sporta zālē un garās pastaigās pa mežu, vai labāk vienkārši savaldīt savu apetīti – to podkāstā "Zinātne vai muļķības" skaidro uztura speciāliste un sporta ārste.

Tas, cik svarīgs svara nomešanā ir uzturs un sports, un kādas ir šo abu attiecības, parasti tiek izteikts procentos. Teiksim, 30 procenti sports un 70 procenti uzturs, vai 20 procenti sports un 80 procenti uzturs. Kā tad īsti ir?

"Es kā uztura speciāliste teikšu, ka lielākā nozīme būs uzturam. Taču arī jāsporto, lai uzturētu un nezaudētu lieso muskuļu masu," skaidro "Veselības centrs 4" filiāles "Anti–Aging Institue" uztura speciāliste Agnese Ozoliņa. Viņa norāda, ka svara zaudēšanai ir nepieciešams kaloriju deficīts, taču tam jābūt kontrolētam, un svars jāzaudē pakāpeniski. Ozoliņa piekodina, ka gaidām jābūt reālistiskām. Ja bijis ļoti liels virssvars, teiksim, cilvēks bijis aptaukojies un svēris vairāk par 120 kilogramiem, tad nevar cerēt, ka drīz būs 80 kilogrami. Mērķiem jābūt sasniedzamiem, nekaitējot veselībai.

Sporta ārste–rezidente un Latvijas Universitātes lektore Laila Ušacka ir pat vēl kategoriskāka nekā uztura speciāliste, un saka –, ja mērķis ir zaudēt svaru, visi 100 procenti būs uztura jautājums. Ušacka atsaucas uz nesen lasītu grāmatu, kur izklāstīts pētījums par vācēju-mednieku ciltīm Āfrikā.

"Viņi mēģināja skaitīt, cik kalorijas viņi uzņem un cik tērē. Šķita, ka jātērē ļoti daudz. Beigās secināja, ka nē. Viņi vienkārši pielāgojuši savu vielmaiņu, un tās diennaktī "nokurinātās" kilokalorijas ir ap 2500 līdz 3000. Līdz ar to sanāk, ka ar slodzi šausmīgi vairāk nokurināt nevar, un organisms pielāgojas, sāk veidot prioritātes. Svara samazināšanai uzturs ir absolūti vissvarīgākais. Taču svars kā tāds nav vienīgais. Viss pārējās funkcijas – vielmaiņa, muskuļu spēks, sirds un asinsvadu veselība – tur svarīgas ir fiziskās aktivitātes," rezumē Ušacka.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Visu podkāstu klausies "Spotify", "Apple Podcasts" un skaties "YouTube" – raidījumā uzzināsi arī, vai var būt aptaukojies un reizē veselīgs cilvēks? Cik kaitīgi mums ir pusfabrikāti? Kā ar uztura bagātinātājiem – vajadzīgi vai tikai lieka naudas izmešana? Un kā var uztrenēt vielmaiņu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!