Saules apdegumi nav nekāda patīkamā lieta. Turklāt katrs šāds gadījums palielina iespējamību nākotnē iedzīvoties jau daudz nopietnākās problēmās, ne tikai īslaicīgā diskomfortā. Tostarp katrs apdegums palielina ādas vēža risku. Viens no efektīvākajiem veidiem sevis pasargāšanai ir speciāli aizsarglīdzekļi. Taču – vai tie vajadzīgi un der visiem? To podkāstā "Zinātne vai muļķības" skaidro dermartoloģes Anna Bērziņa un Karīna Zavorina.

Anna Bērziņa, "Dr. Annas Bērziņas Ādas klīnikas" vadītāja, uzskata – aizsargkrēmi jālieto visiem, visos vecumos un ar visiem ādas fototipiem. Turklāt tā nebūt nav tikai "sieviešu lieta" – arī vīriešiem sevi ir jāsargā no ultravioletā starojuma kaitīgās ietekmes. Speciālistes podkāsta laikā atzina, ka vīrieši caurmērā aizvien ir slinkāki uz šo un par savu ādas veselību domā retāk nekā sievietes.

Karīna Zavorina, "Veselības centrs 4" "Dermatoloģijas klīnikas" speciāliste, atgādina – ir vairāku tipu ultravioletais starojums. Atkarībā no viļņu garuma, to iedala UVC, UVB un UVA starojumā. UVC ir ar visīsāko viļņa garumu, šie stari tiek absorbēti atmosfērā, ozona slānī. Taču UVB un UVA starojums tiek līdz mums. "UVB tiek uzskatīti par galveno cēloni tam, ka paliek apsārtums. UVA starojuma ietekmi uzreiz akūti nejūtam, bet tie ilgtermiņā veicina fotonovecošanos," skaidro Zavorina. Protams, runa ir ne tikai par vizuālo aspektu, bet arī ādas vēža riskiem.

Tāpēc abas ekspertes iesaka – atrodoties saulē, pat ja tā ir šķietami mākoņaina un vējaina diena, vēlams lietot aizsargkrēmus. No SPF 6 vai 15 lielas jēgas nebūs, tāpēc labāk izvēlēties tādus, kam ir vismaz SPF 30.

Visu epizodi klausies "Spotify", "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās, kā arī skaties "YouTube". Raidījumā uzzināsi arī, vai cilvēkiem ar dzimumzīmēm ir lielāks melanomas risks, cik ilgi SPF krēmi saglabā savu efektivitāti un to, kāpēc daži cilvēki iedeg jau pēc stundas saulē, bet daži kļūst sarkani, bet pēc tam ir tikpat bāli kā bijuši. Un galu galā noskaidrosim arī, kas ir yoni sauļošana un vai tā ir laba ideja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!