Kā pareizi rīkoties, ja pēc dārza darbiem, pārgājiena mežā, copes brauciena vai piknika secini – ir piesūkusies ērce? Un ko nekādā gadījumā nevajadzētu darīt, lai situāciju nepasliktinātu vēl vairāk? To podkāsta "Zinātne vai muļķības" epizodē par odiem, ērcēm un citiem Latvijas kodējiem stāsta profesore Baiba Rozentāle.

Pirmā lieta – ērce pēc iespējas ātrāk jānoņem. Tas tā kā būtu skaidrs un pašsaprotams. Taču noņemt pareizi ir jāprot. "Ja runājam par ērču encefalīta vīrusu, tas ir ērces siekalu dziedzeros. Tajā brīdī, kad ērce sūc asinis, lai cilvēks to nejustu, ērce ievada anestezējošo vielu. Ja ērcei siekalu dziedzeros ir ērču encefalīta vīruss, arī tas nokļūst asinīs. Loģiski – jo ilgāk ērce sūks asinis, jo lielāks daudzums siekalu dziedzeros esošā vīrusa var nonākt cilvēka organismā. Tāpēc ērce jānoņem pēc iespējas ātrāk," skaidro Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galvenā ārste Baiba Rozentāle.

Vēl viens bieds mums ir laimborelioze. Šīs slimības ierosinātājs savukārt atrodas ērces zarnu traktā. "Tāpēc nedrīkst ērci ņemt nost ar kailām rokām un nedrīkst to arī saspiest. Tad no zarnu trakta varam izspiest šo slimības ierosinātāju, un tas var nonākt mūsu limfātiskajā sistēmā arī caur mikrotraumām ādā," brīdina profesore.

Ja pa rokai mājās nav medicīniskie cimdi, var iztikt arī ar gumijas saimniecības cimdiem. Vieglāk ērci izņemt būs tad, ja pa rokai būs pincete. "Tad ar tādām vieglām kustībām ērce iznāks ārā samērā viegli." No diedziņa uzsiet cilpu un uzmest to ērcei ap "snuķi" jau ir riskantāks paņēmiens – bieži sanāk ērci noraut, bet galva paliek ādā. Pavisam noteikti nevajag likt virsū eļļu, taukus vai sviestu. Starp citu, šī "tautas metode" acīmredzot aizvien vēl ir aktuāla, jo par šo jautājumus mums iesūtīja arī podkāsta klausītāji. "Eļļa aizdambē ērcei elpceļus, un tādējādi ērce var brūcē izvemt savu saturu. Eļļu, sviestu vai tauku pikuci likt virsū nevajag," saka Rozentāle. Taču tā nebūt nav trakākā "atērčošanas" metode, ko viņa savā praksē dzirdējusi. Kāds vietējais Rembo esot no ērcēm atbrīvojies, uz spirta lampiņas uzkarsējot nazi un izgriežot sakosto vietu.

Vai pēc katras piesūkušās ērces ir jāskrien ērce nodot laboratorijā analīzēm un pašam jātrauc pie infektologiem? Vai laimboreliozi var ārstēt un kāpēc pret to nav vakcīnas, kā tas ir pret ērču encefalītu? Vai no veselības risku aspekta ir svarīgi, kurā ķermeņa vietā ērce piesūcas? Kāpēc odi un ērces, šķiet, dažus cilvēkus ēd nost kā trakas, bet citus liek mierā? To visu vari uzzināt, klausoties podkāstu "Zinātne vai muļķības" straumēšanas platformās "Spotify", "Apple Podcasts" un citās, kā arī skatoties raidījuma videoierakstu "YouTube".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!