Foto: Shutterstock
Atvedām mājās kaķēnu, izrādās – kurls. Tā nereti sākas balto kaķu saimnieku stāsts. Bet vai tiešām vairums balto kaķu ir kurli?

Sniegbalts kaķis ir īpaši skaists radījums. Taču šis skaistums nereti nes sev līdz ģenētisku mutāciju, kas izpaužas kā kurlums – vienā vai abās ausīs. Labā ziņa – šī bēda piemeklē ne visus baltos kaķus. Taču ievērojami biežāk nekā raibos.

Uz to, ka baltie kaķi salīdzinoši biežāk piedzimst ar dzirdes defektiem, norādījis jau Čārlzs Darvins savā darbā "Sugu izcelšanās" ("The Origin of the Species"). Vēlākie pētījumi, jau daudz precīzāki, parādīja, ka tā patiešām ir, turklāt kaķi ar abām zilām acīm ir daudz biežāk predisponēti uz kurlumu nekā baltie minkas ar dažādas krāsas acīm. Turklāt nav nozīmes dzimumam – nedzirdīgi var būt gan runči, gan kaķenes.

Pētnieki atklājuši, ka kurli piedzimst tikai 17 līdz 22 procenti balto kaķu, kam nav zilas acis. Ja kaķim ir viena zila acs, šis rādītājs palielinās līdz 40 procentiem, daži no šiem kaķiem var būt kurli tikai ar vienu ausi. Interesanti, ka šī kurlā auss gandrīz vienmēr atradīsies tajā pašā galvas pusē, kur zilā acs. Savukārt kurli var būt no 65 līdz 85 procentiem balto kaķu ar abām zilām acīm. Te gan ir jāpagaida kāds brīdis, jo visi kaķēni, kā zināms, pirmās nedēļas ir zilacaini, turklāt acis tiem atveras apmēram pirmajā, otrajā mūža nedēļā.

"Apmēram 80 procentiem balto kaķu ar abām zilām acīm kurlums, ko izraisa kohleāra deģenerācija, sāks parādīties apmēram četru dienu vecumā," saka Kornela Universitātes Veterinārās medicīnas koledžas asociētais profesors Džeimss Flanderss. Kurlumu izraisa iekšējās auss dzirdes aparāta deģenerācija, un tā var ietekmēt vienu ausi (vienpusēji) vai abas ausis (divpusēji). Tomēr nav noteikt specifiska gēnu mutācija, kas būtu atbildīga par balto kaķu kurlumu.

Pētot šķirnes kaķus, lielākais risks piedzimt kurliem, bija baltiem Norvēģijas meža kaķiem (18%) un meinkūniem (17%), salīdzinošo biežāk nekā citām šķirnēm kurlums novērots arī Angoras kaķiem, britu īsspalvas kaķiem un Persijas kaķiem.

Kas attiecas uz albīniem kaķiem, kas arī var būt zilacaini, tie nav pakļauti kurluma riskam, jo albīnisms ir cita veida gēnu mutācija – tas pigmentācijas trūkums.

Kaķi, kuriem ir tikai viena nedzirdīga auss, var izskatīties un uzvesties pilnīgi normāli, un viņu problēma var nekad kļūt zināma viņu saimniekiem, jo dzirdošā auss visu kompensē. Arī pilnībā kurls kaķis var uzvesties adekvāti, ja dzīvo kopā ar citiem saviem sugas brāļiem, jo reaģē kopā ar viņiem. Vieglāk dzīvnieka kurlumu konstatēt, kad kaķis ir vienīgais ģimenē.

Vienkāršākais veids, kā noteikt kaķa kurlumu ir tas, ka dzīvnieks neatsaucas uz saimnieka balsi un nereaģē uz savu vārdu – pētījumi rāda, ka kaķi ļoti labi saprot, kad runā ar viņiem. Kurli kaķi ir skaļāki, jo nedzird sevi un līdz ar to viņiem ir grūtāk kontrolēt balss skaļumu. Līdzīgi kā cilvēki, kas runā skaļāk, kad klausās austiņās mūziku. Mazu kurlu kaķēnu ir vieglāk izbiedēt, jo viņš nedzird, ka telpā kāds ienāk.

Iedzimtu kurlumu nav iespējams ārstēt, taču tas nav šķērslis pilnvērtīgai dzīvei, tikai kaķa saimniekam ir jāievēro daži piesardzības pasākumi. Galvenais ir jāattur šie minkas no situācijām, kad no dzirdes atkarīga drošība. Neļaujiet tiem iet ārā vietās, kur tie var tikt nogalināti vai ievainoti apdraudējuma dēļ, ko viņi nedzird, piemēram, no klaiņojošiem suņiem un automašīnām. Baltam, kurlam kaķītim drošāk būs palikt istabas kaķim.

Arī savstarpējai saziņai ir jāatrod atšķirīgs veids. Vizuālie norādījumi un vibrācija ir lieliski veidi, kā to izdarīt. Varat izmantot roku kustības, lai dotu komandas, piemēram, "nokāp no galda" vai palēkties, lai radītu vibrācijas, kas pievērsīs jūsu mājdzīvnieka uzmanību.

Izmantotie avoti:

Deafness in Cats - Cat Owners - Merck Veterinary Manual (merckvetmanual.com)
Feline Ear Disorders | Cornell University College of Veterinary Medicine
Deafness | Cornell University College of Veterinary Medicine
Inherited Deafness in White Cats | International Cat Care (icatcare.org)
Are All White Cats With Blue Eyes Deaf? Vet-Reviewed Facts & FAQ - Catster
White Cats and Deafness | Hearing Health & Technology Matters (hearinghealthmatters.org)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!