Foto: Shutterstock
Tas tikai tā šķiet, ka šiem "dvēselē neatkarīgajiem" un lepnajiem dzīvniekiem par visu ir vienalga un viņi neizrāda emocijas. Gluži pretēji – pētnieki atklājuši, ka arī kaķiem viss ir "sejā ierakstīts".

Neskatoties uz to, ka kaķi tika domesticēti jau pirms 10 tūkstošiem gadu, mēs joprojām tikai mācāmies saprast mūsu murrājošos mīluļus un to, kā viņi komunicē – gan ar saimniekiem, gan savstarpēji.

Pirmajā acu uzmetienā šķiet, ka kaķiem ir tikai viens dzīves mērķis – gulēt –, un tikai viena attieksme pret visu – vienalga. Vēl precīzāks būtu žargonvārds "pofig". Taču jaunākie zinātniskie pētījumi liecina, ka tā vis nav. Ilgajā kopdzīvē ar cilvēku kaķi ir sapratuši, ka ir jānodod viņiem savs "viedoklis", un to var izdarīt ar grimasēm. Šo saziņu viņi izmanto arī savā kaķu sabiedrībā esot.

Divas pētnieces, analizējot kaķu uzvedību, konstatēja, ka dzīvnieki spēj savstarpējā komunikācijā parādīt 276 dažādas "sejas izteiksmes", dažādi kombinējot 26 unikālas sejas kustības. Salīdzinājumam, cilvēkiem vidēji piemīt 44 unikālas sejas kustības, bet suņiem – 27. Pētījums tapis Kalifornijas Universitātē (Losandželosa).

Pētījuma ietvaros gandrīz divu mēnešu garumā bezpeļņas patversmē "Cat Café Lounge" Losandželosā tika novēroti un filmēti 53 abu dzimumu sterilizēti bezpajumtes kaķi un viņu uzvedība. Kopumā tika iegūtas 194 minūtes videomateriāla un neskaitāmas piezīmes, ko apstrādāja medicīnas studente Lorēna Skota un Lionas Koledžas (Arkanzasa) salīdzinošās un evolūcijas psiholoģijas profesore Britānija Florkevica. Novērojumus viņas veica ārpus patversmes darba laika, kad telpās nebija apmeklētāju, līdz ar to dzīvnieki komunicēja tikai savstarpēji.

No šīm 267 izteiksmēm gandrīz puse – 45% – bija draudzīgas, 37% agresīvas, bet pārējos 18% grimašu nevarēja tieši attiecināt nedz uz vienu, nedz otru attieksmi – kā Češīras kaķa smaidu. Pētījumā netika iekļautas sejas kustības, kas saistītas ar žāvāšanos, ēšanu vai elpošanu, toties pētnieces pievērsa uzmanību pat vissīkākajām sejas muskuļu kustībām.

Katra izteiksme apvienoja apmēram četras no 26 unikālām sejas kustībām, piemēram, pavērtas lūpas, atvērts apakšžoklis, paplašinātas vai savilktas zīlītes, mirkšķināšana un daļēja mirkšķināšana, savilkti lūpu kaktiņi, deguna laizīšana, izplestas vai pieglaustas ūsas un/vai dažādas ausu pozīcijas.

Lai gan pētniecēm nav iespēju salīdzināt iegūtos rezultātus ar savvaļas kaķu dzimtas dzīvnieku uzvedību, viņas zina, ka visi tuvākie mājas kaķa radinieki (tostarp tā tiešais priekštecis Āfrikas savvaļas kaķis) ir izteikti vientuļnieki. Mājas kaķi varētu būt saglabājuši daļu no šīs aizsardzības komunikācijas, pieļauj Florkevica, taču, iespējams, viņi sāka izmantot draudzīgas sejas izteiksmes, kad pulcējās, lai sagaidītu cilvēku vakariņu pārpalikumus.

Pieradinātie kaķi parasti ir sociāli tolerantāki nekā viņu savvaļas radinieki, jo dzīvo tuvu cilvēkiem, tāpēc pētnieces rēķinājās ar izpausmēm gan pozitīvā, gan negatīvā kontekstā, taču bija pārsteigtas, ka "novērot 276 morfoloģiski atšķirīgas sejas izteiksmes," saka Florkevica.

Pētījuma lietderību novērtējuši citi zinātnieki. Piemēram, Ziemeļkarolīnas Štata universitātes Veterinārijas koledžas bivheiviorālās medicīnas profesore Sāra Beneta, kura konsultē patversmes, uzskata, ka pētījums varētu palīdzēt izstrādāt standartizētu sejas izteiksmes atpazīšanas rīku, ļaujot dzīvnieku patversmes darbiniekiem un brīvprātīgajiem identificēt noteiktas norādes un atbilstoši rīkoties, sarunā ar "National Geographic" saka Beneta.

Piemēram, ja divi kaķi tiek atnesti uz patversmi kopā, tos var uzskatīt par saistītiem. Taču, atpazīstot viņu sejas izteiksmes atšķirības, var domāt par pretējo un norādīt darbiniekiem, lai viņi atrastu kaķim piemērotāku "draugu".

Izmantotie avoti:

Cats have nearly 300 facial expressions | Science | AAAS
Cats have 276 facial expressions. Why? (nationalgeographic.com)
Housecats use hundreds of facial expressions to interact with other cats (phys.org)
Do Cats Have Facial Expressions? Cats May Not Have a Poker Face After All

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!