Foto: Privātais arhīvs
Ventspils Augstskolas (VeA) absolvents Andris Slavinskis ir pabijis daudzviet – strādājis gan Tartu observatorijā, gan Somijas Meteoroloģijas institūtā, gan arī NASA Eimsa pētniecības centrā ASV. Šobrīd Slavinskis vada "ESTCube" programmu, kuras nākamais izaicinājums vedīs līdz pat Mēness orbītai, informē augstskola.

"Ventspils Augstskolā studēju piecus gadus un ieguvu maģistra grādu datorzinātnēs. Studiju uzsākšanu uzskatu par vienu no svarīgākajiem posmiem dzīvē, jo tas deva iespēju strādāt ar talantīgiem pasniedzējiem, mācīties patstāvīgi un kopā ar kursa biedriem, kā arī uzņemties atbildību par savu dzīvi. Studiju laikā biju pilnībā nodevies studentu dzīvei — fotografēju pasākumus un piedalījos fotopulciņā, dejoju tautiskās dejas un palīdzēju nodibināt kolektīvu "Strautuguns", ieguvu draugus, ar kuriem kopā turpināju augt pēc Ventspils," stāsta Slavinskis.

Viņš augstskolā guvis arī pirmo darba pieredzi – bakalaura darbs izstrādāts VeA Inženierpētniecības centrā. Pēc tam studiju ceļi aizveduši uz Lundas Universitāti Zviedrijā, kur pavadīts viens semestris.

"Ar lielu pārliecību varu teikt, ka VeA mani sagatavoja doktorantūras studijām Tartu Universitātē. Izmantoju tur iegūtās zināšanas un spējas, lai sniegtu savu ieguldījumu Igaunijas satelīta "ESTCube-1" izstrādē."

"ESTCube-1" bija pirmais satelīts, kas praksē izmēģināja saules vēja elektrisko buru tehnoloģiju. Misija, kas sākās 2013. gadā un beidzās 2015. gadā, bija labs fokusa punkts arī akadēmiskajā izpētē – saistībā ar šo misiju izstrādāti vairāki desmiti bakalaura darbu, kā arī maģistra darbu un doktora disertāciju.

Kopš studiju pabeigšanas esmu strādājis Tartu observatorijā, Somijas Meteoroloģijas institūtā, NASA Eimsa pētniecības centrā ASV un Ālto Universitātē Somijā. Nesen esmu sācis rakstīt par kosmosa izpēti viegli uztveramā valodā savā vietnē "Space Travel Blog", kā arī esmu zinātniska speciālizdevuma "Advances in CubeSat Sails and Tethers" redaktors," darbus uzskaita Slavinskis.

Viņš novērtē, ka var turpināt darbu "ESTCube" programmā jau kā vadītājs – tas ļauj strādāt arī ar studentiem un skolēniem tāpat kā ar starptautiskajiem partneriem. "Mēs satiekamies pārrunājam aktuālās problēmas un lemjam par nākošajiem izstrādes soļiem, par kuru rezultātiem viņi ziņo nākošajā sapulcē. Šīs spējas esmu pārnesis uz Eiropas Kosmosa aģentūras misiju "Comet Interceptor", kuru palīdzēju dibināt, un šobrīd, sadarbībā ar VeA, strādāju pie OPIC instrumenta 3D modelēšanas kampaņas izveides Latvijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!