Šī vairs nav pirmā, un nav arī otrā reize. Jau trešo reizi mazāk nekā gada laikā Startpautiskajā kosmosa stacijā (SKS) ir konstatēta tehnisko šķidrumu noplūde. Visas reizes – Krievijas pusē, raisot jautājumus par to, vai Krievijas kosmosa aģentūra tuvākajā nākotnē būs spējīga garantēt drošu savas puses ekspluatāciju, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Pirmdien apmēram pulksten 20.30 pēc Latvijas laika NASA video tiešraides kadros redzams, kā no orbitālās stacijas kosmosā izplūst sasaluša šķidruma daļiņas. Bija dzirdams rīkojums astronautiem notiekošo izpētīt. "Mēs redzam sasalušas pārslas stacijas ārpusē, apkalpei jādodas uz "Cupola" (moduli, kam ir vairāki iluminatori un kas nodrošina labu redzamību uz vairākām pusēm), paskatieties ārā pa piekto un sesto logu un apstipriniet, vai redzat pārslas," astronautus instruējuši misijas vadības centrā Hjūstonā esošie speciālisti. Pēc mirkļa ASV astronaute Jasmīna Mogbeli apstiprināja, ka ir noplūde. To nenoliedza arī Krievijas puse.

"Krievijas puses modulī "Nauka" ("Zinātne" – attēlā zemāk) konstatēta dzesēšanas šķidruma noplūde no ārējā rezerves radiatoru kontūra," paziņojusi Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" un uzsvēra, ka temperatūra vien pirms dažiem gadiem palaistajā "Nauka" modelī ir normas robežās. "Nekas neapdraud apkalpes un stacijas drošību," pausts paziņojumā.

Arī NASA norādīja – tā kā noplūde ir no rezerves dzesēšanas sistēmas, apkalpei briesmas nedraud. "Moduļa "Nauka" primārais radiators darbojas normāli un pilnā mērā nodrošina moduļa dzesēšanu," skaidroja NASA. Tomēr sākumā drošības nolūkos, lai izvairītos no nevēlamu daļiņu iekļūšanas tur, kur nevajag, ASV astronautiem uzdots aiztaisīt iluminatoru aizvarus.

Šī ir kārtējā reize, kad Krievijas pusē SKS ir ķibeles. 2022. gada 15. decembrī tehnisko šķidrumu noplūde konstatēta no kosmosa kuģa "Sojuz MS-22", kas bija piestiprinājies pie SKS. Noplūde redzama zemāk ievietotajā video. Ar šo kuģi bija paredzēts nogādāt mājās divus Krievijas kosmonautus un vienu ASV astronautu. Amerikānim Frenkam Rubio nācās palikt stacijā ilgāk par sākotnēji plānoto sešu mēnešu maiņu, un rezultātā uzstādīts jauns NASA rekords. Neviens ASV astronauts tik ilgi vienā piegājienā nebija pavadījis Zemes orbītā. Rubio atgriezās mājās septembra beigās pēc 371 dienas kosmosā. Pēc šī atgadījuma 2023. gada februārī noplūde konstatēta arī Krievijas "Progress MS-21" kravas kuģī.
Kosmosa nozares analītiķis Džonatans Makdauels aģentūrai AFP uzsvēra, ka šis jau sāk izskatīties pēc normas, ne ārkārtas gadījumiem. "Viens gadījums – nekas, var notikt. Divi gadījumi var būt sakritība. Trīs – tas jau ir kaut kas sistemātisks," bilda eksperts. Viņš pieļauj, ka vainojama ir kāda no privātkompānijām, ar kuru "Roskosmos" noslēgts līgums par noteiktu sistēmu izstrādi un uzturēšanu. "Šie gadījumi pasvītro, ka Krievijas kosmosa tehnoloģiju uzticamība sarūk. Aplūkojot šos notikumus kontekstā ar augustā avarējušo Mēness zondi, tas neizskatās diez ko labi," rezumēja Makdauels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!