Foto: NASA

Līdz šim no NASA astronautu saimes visilgāk vienā piegājienā kosmosā pabijis Marks Vande, kurš no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) atgriezās 2022. gadā, pavadījis Zemes orbītā 355 dienas. Jaunais rekordists nu ir Frenks Rubio, turklāt tas noticis, pateicoties Krievijas kosmosa kuģa "Sojuz" ķibelēm, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Tipiski NASA un EKA astronauti SKS vienā piegājienā pavada pusi gada, pēc tam notiek rotācija. Izņēmumi ir speciālas pagarinātās misijas, kāda bija, piemēram, pazīstamā astronauta Skota Kellija 340 dienas ilgusī misija. Uz Zemes palika viņa dvīņubrālis, arī bijušais astronauts, Marks Kellijs. Pēc Skota atgriešanās zinātneki ņēmās pētīt visu, ko vien var uzzināt par Skota un Marka organismiem un veselības stāvokli, lai labāk izprastu, kā ķermeni ietekmē ilgstoša uzturēšanās mikrogravitācijas apstākļos.

Tātad ierastā prakse ir šāda – viens kuģis atlido, atvedot jauno astronautu maiņu, un drīz dodas atpakaļ ar tiem, kas SKS dzīvojuši iepriekšējos sešus mēnešus. Taču šoreiz ierastā kārtība tika izjauka – 2022. gada izskaņā ar SKS savienotajai "Sojuz" kapsulai, kurai decembrī bija jānogādā atpakaļ astronauts Frenks Rubio un divi Krievijas kosmonauti, konstatēta tehnisko šķidrumu noplūde. Iespējams, tas bija mikrometeoroīda trieciena rezultātā radies bojājums. Krievijas kosmosa aģentūra "Roskosmos" nogādāja šo kapsulu atpakaļ uz Zemes bez apkalpes un vēlāk sūtīja vietā citu "Sojuz" kuģi bez apkalpes.

Tādējādi Rubio nu bija jāpilda arī tie darba pienākumi, kas grafikā bija paredzēti jaunajai maiņai, kura tā arī nevarēja ierasties. Nu jau labu laiku "Sojuz" vairs nav vienīgais veids, kā nogādāt astronautus līdz SKS. Amerikāņi NASA, Kanādas kosmosa aģentūras un Eiropas kosmosa aģentūras speciālistus nu sūta kosmosā ar "SpaceX Dragon" kapsulu, kura vienā piegājienā var vest četrus cilvēkus ("Sojuz" tikai trīs). Rubio savā pagarinātajā misijā redzējis stacijā nomaināmies 28 dažādus kolēģus.

355 dienu rekords pārspēts, un Rubio arī kļūs par pirmo NASA astronautu, kas kosmosā vienā piegājienā pavadījis ilgāk par gadu. Viņš uz Zemes atgriezīsies 27. septembrī, pavadījis orbītā 371 dienu. Tas gan nav absolūtais rekords – Krievijas kosmonauts Valērijs Poļakovs bez pārtraukuma orbītā uzturējies 437 dienas.

Vai nebija grūti? "Kolīdz tu esi tur, augšā, pavadījis nedaudz laika, tu pierodi un vienkārši esi ļoti koncentrējies uz darba pienākumu veikšanu. Reizēm pat sāc pieņemt par pašsaprotamu, ka lidinies apkārt bezsvara stāvoklī un ka aiz iluminatora ir apbrīnojami skati," bilda Rubio. Tomēr tad, kad pagājis ilgāks laiks, dzīve SKS kļūst arvien lielāks izaicinājums psiholoģiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!