Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sestdien, 18. novembrī, savā otrajā izmēģinājuma lidojumā devās pasaulē lielākā un jaudīgākā raķete – kompānijas "SpaceX" būvētā "Starship". Šoreiz veiksmīgāk nekā pirmajā izmēģinājumā, kad raķetes pakāpes neatdalījās viena no otras un raķete gaisā tika iznīcināta. Un tomēr arī otrajā reizē visi misijas mērķi netika sasniegti.

Starts notika aptuveni 15.03 pēc Latvijas laika. 120 metrus augsto gigantu Īlons Masks iecerējis kā nākotnes "taksometru" astronautu lidojumiem uz Marsu. Raķetes augšējā pakāpe arī būs tā, ar kuru uz Mēness 2025. gadā NASA plāno nosēdināt misijas "Artemis III" astronautus, tāpēc uz šo izmēģinājuma lidojumu bija liktas lielas cerības. Nesasniedzot plānotos misijas mērķus, ir bažas, ka NASA var neiekļauties plānotajā grafikā un atgriešanos uz Mēness virsmas var nākties atlikt.

Kaut krietni veiksmīgāks nekā pirmais starts, arī šoreiz viss gluži kā pa diedziņu negāja. Otrā pakāpe veiksmīgi atdalījās no starta pakāpes, taču starta pakāpe vis neiegāzās ūdenī Meksikas līcī, kā bija plānots. Tā drīz pēc atdalīšanās gaisā eksplodēja. Par laimi augšējā pakāpe – tajā, kurā nākotnes lidojumos atradīsies astronauti – jau bija tālu prom un eksplozijā netika bojāta, veiksmīgi turpinot ceļu.

Drīz gan problēmas skāra arī otro pakāpi – aptuveni 10 minūtes pēc starta tika paziņots, ka zaudēti sakari, kad raķete atradās apmēram 148 kilometru augstumā un lidoja ar vairāk nekā 24 tūkstošu kilometru stundā lielu ātrumu. Tūlīt arī no lidojuma komentētājiem izskanēja pieņēmums, ka "Starship", visticamāk, zaudēts.

Šķiet, neilgi pirms bija jāizslēdzas otrās pakāpes dzinējiem, aktivizējās automātiskā lidojuma ārkārtas izbeigšanas sistēma (flight termination system), notikušo komentēja "SpaceX" inženieris Džons Insprukers. Citiem vārdiem sakot – "Starship" otrā pakāpe tika uzspridzināta.

Tiesa, uzreiz tika uzsvērts, ka lidojuma laikā iegūti vērtīgi dati, kas ļaus veikt nepieciešamos uzlabojumus un tuvoties mērķim – padarīt "Starship" par drošu un astronautu lidojumiem piemērotu megaraķeti.

Pilns starta ieraksts ar visiem komentāriem par starta procedūrām un misijas mērķiem skatāms šeit:

Jau vēstīts, ka pirmais izmēģinājuma lidojums notika šā gada 20. aprīlī. Apmēram četras minūtes pēc starta raķete gaisā iznīcināta. "SpaceX" lidojumu uzskatīja par izdevušos, par spīti tam, ka netika sasniegts misijas mērķis – veikt nepilnu riņķi ap Zemi. Starts tika vērtēts pretrunīgi. Daļa kritizēja "SpaceX" par slikti sagatavoto starta platformu – raķetes 33 jaudīgie "Raptor" dzinēji burtiski zem raķetes izraka krāteri, pa gaisu aizsviežot betona gabalus un citas atlūzas, bojājot gan pašu raķeti, gan bāzes infrastruktūru. Tā kā "SpaceX" bāzi ieskauj aizsargājamas dabas teritorijas, īpaši neapmierināti bija dabas aizstāvji. Lai saņemtu atļauju veikt otro "Starship" lidojumu, "SpaceX" bija jāveic vairāki desmiti uzraugošo institūciju noteikto labojumu un izmaiņu starta procedūrās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!