NASA astronautei Jasmīnai Mogbeli izdevies no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) nofotografēt Krievijas kravas kuģa "Progress" pēdējos brīžus. Tas nemaz nav tik viegli!

"Paldies tiem uz Zemes, kas palīdzēja man skatīties pareizajā virzienā," vietnē "X" rakstīja astronaute. Mogbeli ir speciāliste ar iespaidīgu karjeru – pirms NASA viņa vadījusi kaujas helikopterus, tostarp arī uzdevumos Afganistānā. Mogbeli ir bijusi arī pilote-izmēģinātāja, kā arī absolvējusi prestižo Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtu. Un izrādās, ka arī grūti pamanāmu objektu fotografēšana ir viens no viņas talantiem!

"Viss notika ātrāk nekā domāju – kuģis bija redzams vien 2-3 minūtes. Tas man atgādināja svētku uguņošanu," par kuģa sadegšanu atmosfērā iespaidos dalās Mogbeli.

Starptautisko kosmosa staciju ar nepieciešamo apgādā trīs kravas kuģi. Divi no tiem nav atkārtoti lietojami – gan Krievijas "Progress", gan amerikāņu uzņēmuma "Northrop Grumman" būvētais "Cygnus" vispirms aizved līdz stacijai pārtiku un citu astronautu dzīvei un darbam nepieciešamo, tad uzņem atkritumus un nevajadzīgos priekšmetus, ar kuriem kopā sadeg Zemes atmosfērā. Vienīgais šobrīd aktīvais atkārtoti izmantojamais kravas kuģis ir "SpaceX" būvētais "Dragon".

Tiesa, ne vienmēr viss kuģis ar visiem atkritumiem sadeg pilnībā. Arī šoreiz daļa no materiāla iegāzās Klusajā okeānā. Taču Mogbeli izdevās iemūžināt kravas kuģa pēdējos brīžus vairākās fotogrāfijās.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!