Foto: Arhīva foto

Japānas kosmosa izpētes aģentūra JAXA veiksmīgi ievadījusi Mēness orbītā zondi, ko janvārī iecerēts ar iepriekš neredzētu precizitāti nosēdināt uz Zemes pavadoņa virsmas. Ja tas izdosies, Japāna kļūs tikai par piekto valsti vēsturē, kurai izdevusies kontrolēta piezemēšanās uz Mēness virsmas.

Iepriekšējie divi japāņu mēģinājumi – viens valsts aģentūras JAXA, viens privātkompānijas "ispace" – bija nesekmīgi. Nelielā JAXA zonde "Omotenashi" devās uz Mēnesi 2022. gadā ar "Space Launch System", NASA jauno raķeti. Šī raķete pēc dažiem gadiem būs pirmais posms "Artemis 3" lidojumā, kas nogādās astronautus uz Mēness virsmas. Nesen tapa zināms, ka ASV plāno šajā lidojumā uzaicināt arī vienu starptautisko partneru astronautu. Tātad, iespējams, šajā lidojumā uz Mēness varētu izkāpt arī pirmais eiropietis (vai kanādietis, vai japānis). Diemžēl "Omotenashi" zondei diez ko labi neveicās – sakari ar to pārtrūka, un nosēšanās mēģinājums nebija iespējams.

Nedaudz labāk veicās privātkompānijai "ispace", kuras zonde "Hakuto-R" 2023. gada pavasarī tika līdz piezemēšanās manevram, turklāt vēl paguva atsūtīt fotogrāfiju, kurā redzama Mēness mestā ēna uz Zemes. Diemžēl pati nosēšanās neizdevās, zonde avarēja. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!