Foto: Shutterstock

Bronzas laikmeta dārgumos, kas pirms pusgadsimta uzieti Spānijā, pētnieki atklājuši metālu, kas uz Zemes varētu būt ieradies ar meteorītu.

Kolekciju, sauktu par "Viljenas dārgumiem", arheologi uzgāja Alikantes reģionā Spānijā 1963. gadā. Tajā bija kopumā 59 priekšmeti – pudeles, bļodas un rotaslietas no zelta, sudraba, dzintara un dzelzs. Jau toreiz pētnieki pievērsa uzmanību pēdējam, norādot, ka šīs lietas izkaltas no "tumša, smaga metāla", kas dažviet bija spīdīgs un pārklāts ar dzelzs oksīdam līdzīgu savienojumu, kas pārsvarā ir saplaisājis, ziņoja vietējais laikraksts "El Pais".

Tagad tehnoloģijas ļauj noteikt, kas īsti ir tas dīvainais, tumšais metāls. Izrādās, šo priekšmetu izgatavošanā izmantota dzelzs no meteorīta, kas ietriecies Zemē apmēram pirms viena miljona gadu, liecina žurnālā "Trabajos de Prehistoria" publicēts pētījums.

Zinātnieki pētīja paraugus no diviem priekšmetiem – rokassprādzes un apzeltītas, dobas sfēras, kas varētu būt bijis zobena roktura dekors. Abas šīs lietas tapušas laikā starp 1400. un 1200. gadu pirms mūsu ēras.

"Saistība starp zeltu un dzelzi ir svarīga, jo abiem metāliem bija liela simboliska un sociāla nozīme," saka pētījuma autors, Spānijas Vēstures institūta profesors Ignasio Montero Ruiss. "Šajā gadījumā artefakti, iespējams, piederēja visai kopienai, nevis vienam cilvēkam. Tajā laikā Ibērijas pussalā neapstāvēja karalistes."

Izmantojot masspektrometriju, pētnieki priekšmetos konstatēja tieši tāda dzelzs-niķeļa sakausējuma pēdas, kas atrodams arī meteorītu dzelzī. Tā kā abos paraugos sastāvs bija līdzīgs, Ruiss pieļauj, ka dzelzs nākusi no viena un tā paša meteorīta.

"Dzelzs apstrādes tehnoloģija pilnībā atšķiras no vara un cēlmetālu (zelta un sudraba) apstrādes, līdz ar to cilvēkiem, kas sāka strādāt ar meteorīta dzelzi un vēlāk ar uz Zemes jau esošo dzelzi, bija jāizstrādā jaunas metodes," saka Ruiss. Viņš norāda – ir ārkārtīgi aizraujoši redzēt, kā sabiedrība izgudro jaunas tehnoloģijas tikai ar "eksperimentu un zinātkāres palīdzību".

Lai gan joprojām nav skaidrs, kas radījis šos priekšmetus un kur tie izgatavoti, tie ir pirmie un vecākie no meteorīta dzelzs veidotie priekšmeti, kas atrasti Ibērijas pussalā.

Līdz šim zināmie artefakti, kas satur kosmiskas izcelsmes dzelzi, Eiropā atrasti Šveicē un Polijā, taču to pazina senie ēģiptieši – faraona Tutanhamona kapenēs starp daudziem priekšmetiem atrasts duncis, kas kalts no meteorīta dzelzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!