Foto: Shutterstock

Likt šo puzli bija gluži kā risināt 5000 atsevišķu, mazu mistēriju – tas bija detektīvs 18 gadu garumā, par projektu raidorganizācijai CNN saka viens no tā autoriem doktors Džons van Vaijs, Singapūras Nacionālās universitātes zinātnes vēstures pētnieks. Gandrīz visi ir dzirdējuši par Čārlza Darvina opus magnum – grāmatu "Sugu izcelšanās", kas lika pamatus mūsdienu evolūcijas teorijai. Taču vai tu zini, ko lasīja pats Darvins? Nu to var uzzināt jebkurš, jo kompilēta un tīmeklī publiskota izcilā dabaszinātnieka bibliotēka.

Vai Darvins lasīja tikai savu līdzgaitnieku – dabas pētnieku – darbus? Arī tos, bet ne tikai! Galvenais, ko atklāj van Vaija komandas darbs, – Darvina literatūras ēdienkarte bija ļoti eklektiska. Viņš, protams, kāri tvēris zinātniskās literatūras jaunumus plašā jomu spektrā – lasījis ne tikai par bioloģiju un ģeoloģiju, bet izglītojies arī par jaunākajām tendencēm psiholoģijā un mākslā. Darvinu interesējusi vēsture, ceļojumi un pat publikācijas par lauksaimniecību. Vienlaikus viņš nav smādējis arī Elizabetes Gaskellas romānus.

Darvina bibliotēkas saturs apkopots 300 lappuses biezā katalogā. Tajā ir ap 7400 oriģināldarbu, kopā 13 tūkstoši sējumu. Un pats labākais – 9300 no šiem sējumiem katram interesentam pieejami bez maksas tiešsaistē. Darvina bibliotēkas rekonstruētāji katalogā ievietojuši saites uz šiem darbiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!