Foto: AP/Scanpix/LETA

Egļu astoņzobu mizgrauža savairošanās epizodes nav nekāda ārkārtas traģēdija, kā to dažkārt masu medijos mēģina pasniegt, – tā situāciju Latvijas mežos raksturo Kristaps Vilks, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālists un entomologs ar lielu pieredzi. Un tomēr: aizvien katru nedēļu medijos lasāms un TV sižetos skatāms par mizgrauža nodarīto postu egļu audzēm. Cik situācija Latvijā nopietna? Vai paliksim bez egļu mežiem?

Labāk nekā Eiropā

Visapkārt nokaltuši, brūni koki – un nevis tikai daži vai šur un tur, bet kilometriem garos ceļa posmos, par piedzīvoto, braucot pa Poliju, man stāsta kolēģe un painteresējas, vai kas līdzīgs var draudēt arī Latvijas mežiem. To, ka situācija šeit arī tiek uztverta nopietni, apliecina no 1. aprīļa vairākos desmitos pašvaldību noteiktā ārkārtējā situācija. Sākotnēji tā bija spēkā līdz jūnija beigām, bet tika pagarināta līdz 1. septembrim. Tā paredz mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus vērtīgajās meža audzēs, lai samazinātu minētā kukaiņa izplatību.

Ja vērtējam skalā no 1 līdz 10, cik nopietna ir situācija? Vilks to vērtē ar atzīmi 6 līdz 7, bet ar tendenci pastiprināties tajās teritorijās, kur meža ainavā dominē daudz vienvecuma egļu mežaudžu. Augstāku riska vērtējumu sniedz Oskars Zaļkalns, Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vecākais eksperts. Viņaprāt, situācijas nopietnība pelnījusi 7 līdz 8 balles. Abi eksperti uzsver – apdraudējums ir, taču tas nav katastrofāls.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!