Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pārdzīvot gadsimtus – tas nav nekas tik neparasts dzīvnieku pasaulē. Novecošana atsevišķām dzīvnieku sugām ir ievērojami lēnāks process nekā cilvēkiem, un simtgadnieki ir pavisam parasta lieta. Kas tad ir izturīgākie ilgdzīvotāji uz zemes?

Primāti

Šajā grupā ārpus konkurences ir... cilvēki. Vecākā oficiāli apstiprinātā pasaules iedzīvotāja bija francūziete Žanna Luīze Kalmēna, kura nodzīvoja 122 gadus, no 1875. līdz 1997. gadam, kā reģistrēts Ginesa rekordu grāmatā.

No primātiem, kas dzīvo dabā, visilgākais mūžs ir šimpanzēm – vidēji 50 līdz 55 gadi, tām seko gorillas ar vidēji 40 gadus ilgu mūžu.

Foto: Shutterstock

Protams, nebrīvē, zooloģisko dārzu komfortā un aprūpē, šo pērtiķu mūža ilgums ir krietni garāks.

Haizivis


Haizivīm ir daudz laika darīt savus šausmu darbus – pētījumi liecina, ka Grenlandes haizivis varētu būt visilgāk dzīvojošie mugurkaulnieki uz zemes. Šie dzīvnieki seksuālo briedumu vien sasniedz tikai 150 gadu vecumā! Līdz tam tie skaitās gandrīz vai bērneļi un pusaudži…

Greenland shark profile.jpg
Hemming1952 / cc

Žurnālā "Science" publicētais pētījums rāda, ka Grenlandes haizivis var nodzīvot pat vairāk nekā 400 gadu. Tas nozīmē, ka ūdeņos joprojām draiski spriņģo haizivis, kas "pieredzējušas" Šekspīra un Galileja nāvi, Bostonas dibināšanu, Tadžmahala celtniecību un plašas mēra epidēmijas.

Izpētot 28 Grenlandes haizivju acs tīklenes audus, zinātnieki secinājuši, ka šo dzīvnieku vecums ir no 272 līdz 521 gadam.

Vaļi


Nedaudz īsāka nekā Grenlandes haizivīm, taču tik un tā iespaidīga garuma dzīve ir to kaimiņiem vēsajos Arktikas ūdeņos – polārajiem vaļiem (attēlā lejā).

Bowhead-1 Kate Stafford edit (16272151841).jpg
Foto: Bering Land Bridge National Preserve

Zinātnieki lēš, ka tie var nodzīvot divus gadsimtus, par ko liecina harpūnu pēdas uz dažu īpatņu ķermeņa. 21. gadsimta sākumā viens šāds polārais valis ar simtgadīgas harpūnas atlūzu pleca kaulā tika nomedīts pie Aļaskas.

Nedaudz īsāks, taču sugai iespaidīgs 80-90 gadus ilgs dzīves cikls ir zilajiem vaļiem, liecina ASV Nacionālās Okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) dati.

Papagaiļi


Iespējams, mazāks pārsteigums ir par papagaiļu ilgmūžību – par tiem joko, ka šos putnus var nodot mantojumā nākamajām un aiznākamajām paaudzēm. Tik ilgi gan papagaiļi nedzīvo – garākais mūžs nebrīvē fiksēts dzeltencekula kakadu Kokijam Benetam, kurš dzīvoja kādā viesnīcā Austrālijā un sasniedza iespaidīgu 120 gadu vecumu.

Rozā kakadu Kūkijs, kas dzīvoja Brukfīldas zooloģiskajā dārzā pie Čikāgas, nodzīvoja 83 gadus, bet Jaunzēlandes kakaposi papagaiļi var sasniegt pat 90 gadu vecumu.

Bruņurupuči


Atšķirībā no papagaiļiem, stāstos par bruņurupuču ilgdzīvošanu ir daudz vairāk patiesības.

Milzu bruņurupuči var piedzīvot vairāku gadsimtu miju – vēstures avotos minēts kāds milzu bruņurupucis, kuru slavenais kapteinis Kuks uzdāvinājis Tongas karaliskajai ģimenei 18. gadsimta 70. gados. Šis Madagaskaras bruņurupucis pārdzīvoja daudzus saimniekus un nomira 188 gadus vēlāk – 1965. gadā.

Seišelu milzu bruņurupucis Džonatans tika notverts 1832. gadā un nesen nosvinēja savu 190. jubileju. Tas ir oficiāli reģistrētais datums, jo nav precīzi zināms, cik vecs šis dzīvnieks bija, kad to noķēra un pārveda uz Sv. Helēnas salu kā dāvanu vietējam gubernatoram.

Foto: Vida Press

Visādā ziņā arī toreiz tas nesot bijis maziņš bruņurupucēns, bet jau nobriedis dzīvnieks. Nu Džonatans pārdzīvojis abus Pasaules karus, astoņus britu monarhus un 40 ASV prezidentus un ir joprojām pie labas veselības un labā formā. Paceliet roku, kurš to negribētu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!