Foto: Vida Press
Pasaulē vecākais zināmais dzīvnieks, kas pieredzējis abus pasaules karus un PSRS sabrukumu, nosvinējis 190. dzimšanas dienu, vēsta ārzemju mediji.

Milzu bruņurupucis Džonatans, kurš lielāko sava garā mūža daļu nodzīvojis Lielbritānijai piederošajā Sv. Helēnas salā, jubileju atzīmēja ar nedēļu ilgu ballīti, raksta “The Independent”.

Tiek lēsts, ka Džonatans dzimis ap 1832. gadu, spriežot pēc bruņu izmēriem. Gandrīz 50 gadus viņš nodzīvoja Seišelu salās, bet 1882. gadā rupuci pārveda uz Sv. Helēnas salu kā dāvanu vietējam gubernatoram.

Tagad Džonatans sver 199 kilogramus, un joprojām mitinās “Plantācijas mājā”, kas ir oficiālā gubernatora rezidence. Bruņurupuča jubileja ir centrālais gada notikums salā, ko atzīmēja veselu nedēļu. Viņam, saprotams, tika pasniegta svētku torte no burkāniem, salātiem, gurķiem, āboliem un bumbieriem, un viens no pasākuma notikumiem bija Džonatanam veltītas pastmarkas un īpašo suvenīru tirdzniecība.

Veterinārārsts Džo Holinss, kurš ir Džonatana aprūpētājs pēdējos 13 gadus, uzskata, ka rāpulis varētu būt pat vecāks nekā viņa “oficiālais” vecums, taču precīzi tas nav nosakāms.

Ir saglabājusies fotogrāfija, kas uzņemta laikā starp 1882. un 1886. gadu, kurā Džonatans redzams, pastaigājoties pa gubernatora mājas dārzu.

“Bruņurupuči tajā laikā bija visai tradicionāla diplomātiskā dāvana, ja vien netika vispirms apēsti,” saka Holinss.

Bruņurupučus 19. gadsimtā pārtikā labprāt izmantoja kuģu apkalpes, jo tie bija viegli transportējami un uzglabājami, un to gaļa ir ļoti garšīga.

Iepriekšējais ilgdzīvošanas rekorda īpašnieks arī bija bruņurupucis, Tu’i Malila, kuru 1777. gadā uzdāvināja Tongas karaliskajai ģimenei. Kad bruņurupuciene 1965. gadā nomira, tai bija apmēram 188 gadi, liecina Ginesa rekordu grāmatas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!