Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vulkāna izvirduma, kas vēlā pirmdienas vakarā sākās Reikjanesas pussalā, Islandē, spēks šobrīd pierimst. Taču lavas plūsma var turpināties vēl dienām ilgi.

Pēc stundu ilgušas pazemes grūdienu barāžas zemē atvērusies aptuveni četrus kilometrus gara plaisa, kuras viens gals atrodas vien trīs kilometru attālumā no Grindavīkas pilsētiņas. Eksperti pieļauj, ka izvirdums var turpināt izplesties Grindavīkas virzienā.

"Fakts, ka aktivitāte šobrīd sarūk, neko nepasaka par izvirduma ilgumu," norādīts Islandes Meteoroloģijas dienesta izplatītajā paziņojumā. Lava izplūst visas plaisa garumā – citviet vairāk, citviet mazāk. Vislielākā aktivitāte ir tajā plaisas apgabalā, kas marķēts ar apzīmējumu "Zona 3" un šajā kartē iekrāsots oranžā krāsā.

"Live Science" veidotāji sazinājās ar Oksfordas Universitātes zemes zinātņu profesoru Deividu Pailu, kas zināja teikt – šobrīd pazemes grūdieni nedaudz pierimuši, bet lava vienmērīgā tempā turpina izplūst virszemē. "Tie, visticamāk, ir daži simti kubikmetru lavas sekundē – pietiekami, lai 20 sekunžu laikā piepildītu olimpiskajiem standartiem atbilstošu peldbaseinu," komentēja Pails.

Olimpiskā peldbaseina standarts ir 50 metri garumā, 25 metri platumā un vismaz divi metri dziļumā. Tātad tilpums, ja rēķina ar minimālo pieļaujamo (divu metru) dziļumu, ir 2500 kubikmetri. Apmēram tik daudz lavas virszemē, saskaņā ar pašreizējām aplēsēm, izplūst 20 sekunžu laikā. Tātad minūtē tie ir 7500 kubikmetri, stundā 450 000, bet diennaktī – 10,8 miljoni, pieņemot, ka šāds temps saglabājas.

Pails uzskata, ka izvirdums šādi turpināsies vēl vairākas dienas. Savukārt iepriekšējā pieredze par izvirdumiem šajā pussalā liecina – drīz varētu sekot jauni pazemes grūdieni un jauni izvirdumi. Vai tas notiks tuvākajos mēnešos vai gados, to prognozēt ir grūti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!