Foto: Publicitātes foto
Glābjot jūras bioloģisko daudzveidību un vidi, kā arī domājot par oglekļa dioksīda emisiju samazināšanu un ilgtspējīgu zivsaimniecību, Dubaijā taps kārtējais iespaidīgais objekts - viens no pasaulē lielākajiem mākslīgajiem rifiem, informē Dubaijas Ekonomikas un tūrisma departaments.

Dubaijas rifa projekts ietvaros tiks izveidoti dažāda izmēra mākslīgie rifi 600 kvadrātmetru platībā. Kopējais rifu moduļu apjoms būs vairāk nekā 400 tūkstoši kubikmetru ar aptuveno spēju piesaistīt vairāk nekā septiņus miljonus tonnu oglekļa gadā. Papildu oglekļa sekvestrācijas veicināšanai projektam ir nozīmīga loma koraļļu rifu atjaunošanā, piekrastes zonu aizsardzībā un jūras bioloģiskās daudzveidības atjaunošanā.

Apkārtējās vides perspektīvā projekts sola uzturēt un aizsargāt piekrastes infrastruktūru. Pateicoties jaunajam rifam, Dubaijas piekraste kļūs labvēlīgāka dažādām ūdens dzīvotnēm, tostarp jūras sūkļiem, austerēm, gliemenēm, krabjiem, jūras zvaigznēm, jūras ežiem un dažādām zivīm. Turklāt projektam būs galvenā loma cīņā pret klimata pārmaiņu sekām Persijas līča reģionā.

Foto: Publicitātes foto

"Dubaija apzinās vides kritisko nozīmi un ir apņēmusies maksimāli veicināt tās saglabāšanu, lai nodrošinātu ilgtspējīgu nākotni nākamajām paaudzēm. Globālālo klimata pārmaiņu radītās problēmas ir veicinājušas ievērojamu spiedienu uz dažāda veida savvaļas dzīvniekiem, un Dubaija ir stingri apņēmusies uzņemties nozīmīgu lomu šīs ietekmes mazināšanā, īpašu uzmanību pievēršot koraļļu rifiem. Koraļļu rifi ir būtiska sastāvdaļa jūras dzīvības aizsardzībā, un tiem ir gan ekonomiska, gan vides nozīme. Mēs ar lielu prieku uzsākam šo daudzsološo projektu, kas sniegs ieguldījumu globālajos centienos saglabāt koraļļu rifus,” sakašeihs Hamdans bin Mohammeds bin Rašids Al Maktums.

Papildu vides ieguvumiem Dubaijas rifa projektam ir arī sociālekonomiska ietekme. Tas radīs jaunas darba iespējas, palielinās jūras atpūtas aktivitāšu pievilcību un veicinās ilgtspējīgus pārtikas avotus saskaņā ar AAE pārtikas nodrošinājuma stratēģiju. Turklāt tādējādi tiks saglabāta un godināta vietējā kultūra, piesaistot investorus un veicinot ieinteresēto pušu ciešāku sadarbību un partnerības.

Tā kā jūras saglabāšana ir AAE galvenā prioritāte, Dubaijas rifa projekts ir saskaņots ar Nacionālo ilgtspējīgas zivsaimniecības stratēģiju 2019.–2030. gadam, ko uzsāka Klimata pārmaiņu un vides ministrija un Abū Dabī Vides aģentūra. Kopējais mērķis ir palielināt valsts zivju krājumus un samazināt pārzvejas ietekmi uz AAE jūras vidi.

Dubaijas rifa projekts tiks īstenots četros posmos. Projekts sāksies 2024. gada pirmā ceturkšņa beigās, un to paredzēts pabeigt četru gadu laikā. Šis projekts ir pilnībā saskaņots ar COP28 ilgtspējības mērķiem un stratēģiju, nostiprinot Dubaijas kā globālā līdera pozīcijas vides atbildības un inovatīvu risinājumu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!