Foto: Shutterstock

Savulaik pats esmu bijis klāt brīdī, kad kāds no studiju biedriem pieķerts plaģiātismā, un kauns pa visu ģīmi mijas ar neizpratni, kā pasniedzēji to uzzināja. Atmiņā vēl arī gadījums par 35 tūkstošus eiro vērto pētījumu, kas izrādījās vien pārkopētu tekstu kompilācija. Tolaik mākslīgā intelekta valodu modeļi nebija ne tuvu tik labi un izplatīti kā šobrīd, tāpēc arī akadēmisku darbu "aizgūšana" prasīja gan lielākas paša pūles, tekstu pārfrāzējot, gan nāca ar lielākiem riskiem tikt pieķertam.

Bet ko tagad, kad populārais "ChatGPT" un daudzi līdzīgi, pat spējīgāki valodu modeļi ir viegli pieejami katram, kam nav slinkums pameklēt? Vai drīz akadēmiskus darbus zinātnieku vietā rakstīs mākslīgais intelekts un būs aizvien grūtāk atšķirt dzīvu cilvēku no programmatūras?

Izmanto jau tagad

Mākslīgā intelekta (MI) rīki un asistenti, kas var palīdzēt radīt labākus autordarbus, tostarp arī akadēmiskas publikācijas, īsākā laikā, šobrīd pieejami "biezā slānī", un pētnieki nevilcinās šīs tehnoloģijas izmantot. Vajag vien zināt, kādu palīdzību tev vajag, un pavisam noteikti būs kāds produkts, kas to piedāvās sniegt – daži arī bez maksas (vismaz valūtas ziņā, jo skaidrs, ka arī tīmeklī nekas bez maksas gluži nav – šādos gadījumos mēs maksājam ar saviem datiem vai kā citādi).

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!