Foto: Shutterstock
Šķiet, vairs nav nevienas dzīves jomas, kurā sievietēm šodien nebūtu iespēju strādāt un rosīties. No kosmosa līdz militārajam dienestam. Darbojies tik! Bet jūs pat iedomāties nespējat, cik daudz kas no visdažādākā aprīkojuma un ekipējuma joprojām nav pielāgots tam, lai to pilnvērtīgi varētu izmantot sievietes.

2022. gadā mediju uzmanību izpelnījās ziņa, ka Zviedrijā ir izgatavots triecienu testu sieviešu manekens. Labi, kosmoss un karš ir jomas, kurās sievietes, lai arī klātesošas, tomēr ir un paliek mazākumā, bet auto vadīšana jau nu gan ir vairāk nekā pašsaprotama ikdienas nodarbe, kurā sieviešu skaits ir pielīdzināms vīriešu kārtas šoferu skaitam. Tāpēc jo dīvaināka šķiet šī pirms diviem gadiem paustā vēsts, ka ir izgatavots trieciena testu manekens, kas atbilst sievietes parametriem, nevis ir vienkārši izmēros mazāks vīrieša vai izmēros lielāks bērna manekens. Vai tad tāda jau nebija?

ASV triecienu testos, kuros piešķir zvaigznes, tiek izmantots "Hybrid IIIsieviešu manekens, taču tas atbilst absolūti mazākajai daļai sieviešu populācijas, tikai pieciem procentiem. Šis manekens ir ļoti līdzīgs vīriešu versijai, vien ir mazāka izmēra, tam ir daži "sievišķīgi atribūti", un to izmanto tikai frontālu triecienu testos un tikai pasažieru sēdeklī. Manekeni, kam NHTSA (Eiropā – NCAP) testos būtu jānodrošina dati par sievietēm, atbilst 4,11 pēdas (1,25 m) garai un 108 mārciņas (45 kg) smagai personai. Pat pusaugu meitenes ir garākas un sver vairāk...

Ar laiku manekenu "ģimeni" papildinājuši "dažādu vecumu" bērni, resnāki un vecāki "ļaudis", tika izgatavoti testu manekeni ar kaut ko vizuāli līdzīgu sieviešu krūtīm (70. gados "Sierra Engeneering" autoražotājiem sagādāja "Sjūziju") un augumā mazāki ("Semijs" sešgadīga bērna izmēros), taču netika ņemti vērā specifiski tieši sievietēm raksturīgi parametri, orgānu izvietojums utt. ASV pētījumi rāda, ka piesprādzētai sievietei frontālā autoavārijā ir par 73% lielāks risks gūt smagas traumas nekā vīrietim un par 17% lielāks risks iet bojā avārijā... Tāpat sievietēm ir lielāks risks avārijā tikt iesprostotām mašīnā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!