Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tokijas olimpiskās spēles svētdien noslēgušās – bez šaubām vienas no neparastākajām vēsturē. Taču, iespējams, vēl neparastākas bija tās "olimpiskās spēles", ko savam un kosmosa izpētes entuziastu priekam sarīkoja Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) apkalpe, video iemūžinot vairākas amizantas disciplīnas, kādas uz Zemes nebūtu iespējams īstenot. Par tām savā "Twitter" kontā stāsta pazīstamais Eiropas kosmosa aģentūras (EKA) astronauts, francūzis Tomā Peskē, kurš regulāri iepriecina sekotājus ar dažādiem video no SKS, piemēram, ainu, kurā redzama vecā moduļa "Pirs" sadegšana atmosfērā.

Peskē ievietojis četru tvītu sēriju ar video, kur katrā redzama cita "kosmosa olimpiādes" disciplīna. Video ieteicams skatīties ar skaņu, jo, piemēram, sinhronā "gaisa peldēšana" mikrogravitācijas apstākļos bez mūzikas pavadījuma taču nav baudāma, vai ne?

Pirmajā video redama astronautu versija par mākslas vingrošanu. Grūti gan saprast vērtēšanas kritērijus, bet Peskē īpaši uzteica Krievijas kosmonautu Pjotru Dubrovu, kurš sava priekšnesuma laikā nepieskārās nekam liekam – patiesi tīrs sniegums. Krievijā galu galā ir spēcīgas mākslas vingrošanas tradīcijas!

Nākamais rindā ir kaut kas, ko Peskē nodēvēja par no-handball jeb rokasbumbu bez roku izmantošanas. Kā tad kontrolēt un cīnīties par bumbu? Protams, ka ar pamatīgu pūšanu. Astronautiem ar plaušu veselību viss ir kārtībā, tāpēc cīņa bija spraiga. Tika izpildīti pat soda metie… pūtieni.

Trešajā tvītā Peskē sniedz ieskatu tajā, kā noritēja sinhronizētā kosmosa peldēšana. Darbs kosmosa stacijā prasa sadarbību un saliedētību, un šī disciplīna bija lieliska iespēja nodemonstrēt, cik tad laba komanda šobrīd pieskata vienu no dārgākajiem inženierzinātņu projektiem cilvēces vēsturē.

Galu galā apkalpes locekļiem bija iespējams nodemonstrēt arī savu precizitāti gumijas cilpu šaušanas disciplīnā.

Beigās neizpalika arī neliela noslēguma ceremonija, kurā Japānas kosmosa aģentūras pārstāvis Aki Hošide pasniedza improvizētu olimpisko karogu Tomasam Peskē. Ļoti simbolisks žests – kā nekā nākamās spēles notiks tieši Parīzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!