Ja daļu eksperimentu, kurus "Campus" video demonstrējis astronoms un fizikas fans Aivis Meijers, vari mēģināt atkārtot mājās, tad šajā gadījumā jāsaka – bez labām zināšanām par elektrību pat nemēģini, jo šajā eksperimentā ir darīšana gan ar lielu spriegumu, gan strāvu. Runa ir par tā dēvētajām Jēkaba (eksperimentu aprakstos tiek dēvētas arī par Jakoba) kāpnēm. Kas tās ir un kā izskatās – to lūko video!

Lai labāk izprastu Jēkaba kāpņu eksperimentu, nekaitēs noskatīties arī video par izlādes spriegumu un to, cik tālu sausā gaisā spēj aizlēkt elektriskā dzirkstele.

Izrādās, lai sausā gaisā notiktu izlāde starp diviem elektrodiem, nepieciešams visai prāvs spriegums – 30 tūkstoši voltu uz vienu centimetru. Tātad, lai sausā gaisā notiktu izlāde starp elektrodiem, kas viens no otra atrodas tikai piecu centimetru attālumā, būs nepieciešami jau 150 tūkstoši voltu.

Tiesa, ar dažādām viltībām iespējams panākt, ka elektriskā dzirkstele sausā gaisā spēj aizlēkt tālāk, nekā to pēc idejas konkrētajā situācijā atļautu spriegums. Par to Meijers stāsta fizikas videolekcijā par dzirkstelēm, zibšņiem un spriegumu, kuru vari noskatīties, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!