Šoreiz astronoms un fizikas fans Aivis Meijers videolekcijā pastāsta par spriegumu un to, ar kādām viltībām varam panākt, ka elektriskā dzirkstele sausā gaisā spēj aizlēkt tālāk, nekā to pēc idejas konkrētajā situācijā atļautu spriegums.

Meijers paraugdemonstrējumā izmanto ierīci, kur starp diviem elektrodiem nemitīgi zibsnī dzirksteles. Kā zināms, dzirkstele sausā gaisā lec tad, ja spriegums uz vienu centimetru ir 30 tūkstoši voltu – visai iespaidīgs un daudzkārt lielāks kā 230 volti, kas ir elektrotīklā mūsu mājās.

Taču demonstrētajā ierīcē starp elektrodiem ir vairākkārt lielāks attālums par vienu centimetru, taču dzirkstele aizvien lec, kaut spriegums šajā gadījumā ir "tikai" 15 tūkstoši voltu. Kā tad tā? To vari uzzināt, noskatoties Meijera videolekciju!

Par elektrību vairāk uzzināt vari, skatoties arī citas Meijera videolekcijas un eksperimentus par magnētismu un elektrību, par to, kā darbojas transformatori un kāpēc viedierīces likt pārāk tuvu plazmas lampām nav gluži tā labākā doma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!