Foto: NASA

Trampa administrācijas laikā nospraustais mērķis atgriezties uz Mēness līdz 2024. gadam ar šādu izpildes termiņu bija aktuāls vēl šogad pavasarī. Taču nu NASA sākusi šaubīties, vai cerēto izdosies īstenot tik ātri – galvenā aizķeršanās ir jaunā tipa skafandru xEMU ("Exploration Extravehicular Mobility Unit") izstrādē. Īlons Masks jau pieteicies palīgā.

Jaunā skafandra xEMU prototipu NASA demonstrēja jau 2019. gada oktobrī (attēlā zemāk), par ko vairāk vari lasīt "Campus" rakstā "Ko mugurā vilks pirmā sieviete uz Mēness".

Savukārt 10. augustā NASA Ģenerālinspektora birojs publicējis audita ziņojumu (to vari lasīt šeit), kurā secināts – tieši kavēšanās skafandra izstrādē un uzlabošanā ir tas aspekts, kas apdraud izredzes NASA nosēdināt cilvēkus uz Mēness 2024. gadā. Turklāt Ģenerālinspektora biroja auditori secinājuši, ka ar pašreizējo tempu iekļauties termiņos ir nevis tikai maz ticami, bet faktiski neiespējami.

"NASA pašreizējais plāns paredz izgatavot divus lidojumam gatavus xEMU skafandrus līdz 2024. gada novembrim, taču arī šis termiņš šķiet maz ticams," rakstīts audita ziņojumā un secināts: "Tāpēc nosēšanās uz Mēness līdz 2024. gada beigām, kā to paredz pašreizējie NASA plāni, nav reālistiska."

Foto: NASA

Ja raķetes, kapsulas un nosēšanās-pacelšanās moduļi būs gatavi laikā, kāpēc nelidot ar pašreizējiem NASA aprīkojumā esošajiem skafandriem? Šobrīd taču NASA kaut kā iztiek? Taču jāatceras, ka pārsvarā pašlaik ASV astronautiem jādarbojas Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS), kur iekšā neviens lielos skafandrus nevelk. Tie tiek izmantoti vien iziešanai ārpus stacijas salīdzinoši retās un ilgi uz priekšu plānotās apkopes misijās, lai salabotu, nomainītu vai pievienotu stacijai kādu iekārtu vai detaļu. Pašreizējie NASA skafandri ir krietni novecojuši un dizainēti pirms 45 gadiem izmantošanai kosmoplānu jeb šatlu programmā. Protams, tiem laika gaitā veikti dažādi uzlabojumi, taču nākotnē jauna parauga skafandri ir absolūta nepieciešamība, lai misijas noritētu droši. NASA pie xEMU strādā jau pēdējos 14 gadus, raksta vietne "Live Science". Kā visos vērienīgos projektos, jārēķinās ar dažādām aizturēm, un viens no traucējošajiem faktoriem skafandru projektā bija arī finansējuma jautājums.

"2017. gadā mēs ziņojām, ka arī pēc 200 miljonu dolāru iztērēšanas iepriekšējo deviņu gadu laikā aģentūrai būs jāstrādā vēl vairāki gadi, lai nonāktu līdz lidojumiem gatava skafandram. Kopš 2017. gada NASA šim mērķim iztērējusi vēl 220 miljonus dolāru, tātad kopā xEMU izstrādei atvēlēti 420 miljoni. NASA plāno investēt vēl 625,2 miljonus, tādējādi skafandru izstrādes izmaksas pietuvosies miljardam dolāru, taču arī ar tik vērienīgu ieguldījumu Ģenerālinspektora birojs uzskata – NASA nespēs īstenot šo projektu līdz 2024. gadam," rakstīts audita ziņojumā.

NASA jāizgatavo vairāki xEMU skafandri dažādiem nolūkiem:

  • prototips, lai izmēģinātu un labotu dizaina nepilnības un testētu jaunievedumus, pirms skafandri nonāk ekspluatācijā;
  • divi tā saucamie "kvalifikācijas skafandri" – tie tiks izmantoti, lai pārbaudītu, kā strādā dzīvības uzturēšanas sistēmas jau tad, kad tos valkā astronauti;
  • viens paraugskafandrs, ko izmēģinās apkalpe, kas lidos uz SKS (skafandrs pēc tam paliks kosmosa stacijā);
  • divi skafandri lidojumiem uz Mēnesi.

Foto: NASA

"Šī aizkavēšanās, kuru var "norakstīt" gan uz finansējuma trūkumu, gan Covid-19 ietekmi, gan tehniskiem izaicinājumiem, nozīmē, ka grafikā vairs nevar būt it nekādas nobīdes, ja gribam iekļauties termiņos," skaidrots audita ziņojumā. Saskaņā ar auditoru spriedumu, skafandri varētu būt pabeigti 2025. gada aprīlī, un tās ir optimistiskākās prognozes. Tiek uzsvērts arī tas, ka skafandru pabeigšana uzreiz nenozīmē, ka nākamajā nedēļā var kāpt iekšā raķetē un laist uz Mēnesi. "Aģentūrai tērpi jāpabeidz krietni pirms plānotā lidojuma, lai astronauti pie tiem var pierast, iziet apmācību jaunajos skafandros, turklāt runa ir ne tikai par "Artemis" Mēness misijām, bet arī astronautiem, kas strādā SKS un citās NASA programmās."

Ģenerālinspektora birojs iesaka piebremzēt ambīcijas un 2024. gada termiņu pārcelt uz vēlāku, lai izvairītos no steigas, kas var novest pie kļūdām un traģiskām sekām.

Padzirdējis par audita ziņojumu, miljardieris Īlons Masks izteicies, ka varētu palīdzēt, tvītā paziņojot: ""SpaceX" ar to varētu tikt galā, ja būtu nepieciešams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!