Foto: AFP/Scanpix/LETA
Nedēļas nogalē izskanēja ziņas, ka Kiprā esot identificēts kārtējais koronavīrusa paveids – kombinācija starp omikrona paveidu un delta paveidu. Taču vairums ekspertu ir skeptiski un drīzāk sliecas domāt, ka te runa ir par analizējamo paraugu piesārņojumu, nevis jaunu hibrīdvariantu, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Kaut šāda atsevišķu variantu ģenētiska sakombinēšanās ir iespējama, tas būtu ļoti rets gadījums, un pētnieki, kas šobrīd pievērsušies "deltakrona" jautājuma analīzei, šaubās par šo scenāriju.
"Kipras "deltakrona" ģenētiskās sekvences, par kurām vēstīja arī vairāki lieli ziņu izdevumi, diezgan skaidri izskatās pēc laboratorijas piesārņojuma," jau drīz pēc pirmo ziņu izskanēšanas tviterī sprieda Londonas Impērijas koledžas vīrusu eksperts Toms Pīkoks. Viņš tvītu pavedienā (lasāms šeit) detalizēti izklāsta, kāpēc šis rezultāts ar lielu varbūtības pakāpi ir kļūda, nevis jauns variants.

Uz to vedina domāt tas, ka sekvencē it kā pamanītās mutācijas ir tajā genoma daļā, kurā, analizējot paraugus ar dažām konkrētām sekvenēšanas metodēm, ir vislielākais risks saņemt kļūdainus rezultātus. "Gandrīz droši var teikt, ka šis paraugs nav bioloģisks rekombinants no delta paveida un omikrona paveida," pirmdien spriedis ģenētiķis Džefrijs Barets no Lielbritānijā bāzētā Velkoma-Sangera institūta.

Izskanējušas arī maldinošas ziņas par gripas vīrusu kombināciju ar jauno koronavīrusu, tīmeklī cirkulējot tādiem jaunvārdiem kā "flurona" (savienojums no vārdiem "flu" jeb "gripa" un "corona").
"Nelietosim tādus vārdus kā "deltakrons", "flurona" vai "flurone". Lūdzu! Šie vārdi vedina domāt, ka rodas atsevišķu vīrusu un variantu kombinācijas, bet tas nenotiek," aicināja Pasaules Veselības organizācijas pārstāve, infekciju slimību eksperte Marija van Kērhove.

Cilvēki vienlaikus var būt inficēti gan ar jauno koronavīrusu, gan gripas vīrusu, taču šie vīrusi cilvēka organismā nekombinējas. Par to, kā radās omikrona paveids un kā atklāj jaunas mutācijas, vairāk vari uzzināt rakstā "Omikrons pārņems pasauli".

Kipras zinātnieks Leonīds Kostrikis gan pastāv uz savu un uzskata, ka kļūdas sekvenēšanā netika pieļautas. Kostrikis izdevumam "Bloomberg" elektroniskā vēstulē svētdien norādījis, ka viņa atklātais variants neesot viena konkrēta rekombinācijas notikuma rezultāts, bet gan norādot uz evolucionāru spiedienu, kā rezultātā laika gaitā "deltakrons" uzkrājis šīs mutācijas. Kostrikis, kurš ir Kipras Universitātes bioloģijas profesors, "Bloomberg" norādījis, ka paraugi tikuši sekvenēti ar vairākām metodēm un vairāk nekā vienā valstī. "Vismaz vēl viena sekvence, kas veikta Izraēlā un reģistrēta globālajā datu bāzē, uzrāda "deltakronam" raksturīgās iezīmes," apgalvo Kostrikis un uzskata: "Šie rezultāti atspēko nepamatotos apgalvojumus, ka "deltakrons" ir tehniskas kļūmes rezultāts."

Izdevums "Deutsche Welle" situāciju lūdza komentēt Frankfurtes Universitātes slimnīcas infekciju slimību ekspertam Timo Volfam, kurš aicināja pagaidām pārāk nesatraukties. "Manuprāt, nav spēcīgu indikāciju, ka šis radīs milzīgas problēmas." Taču, lai būtu pavisam droši, Volfs aicināja pagaidīt vēl dažas nedēļas, kuru laikā Kipras laboratorijas rezultāti pavisam noteikti tiks cītīgi analizēti.

Pagaidām gan izskatās, ka svaru kausi ir nosvērušies vairāk par labu tiem, kas šo uzskata par sekvenēšanas kļūdas rezultātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!