Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas kosmosa stacija ir gandrīz pabeigta. Pirmdien, 31. oktobrī, veiksmīgi startēja kārtējā raķete, kas orbītā nogādāja moduli "Mengtian" ar dažādām zinātniskajām iekārtām. Taču atšķirībā no rietumvalstu prakses, kur savu darbu paveikušās raķetes pakāpes tiek izvadītas no orbītas un kontrolēti iegāztas okeānā, Ķīnas "Long March 5B" raķetes 23 tonnu smagais korpuss nogāzīsies šobrīd nezināmā vietā, raksta "Space.com". Līdzīgi, kā tas notika, piemēram, šogad jūlijā.

Šobrīd nesējraķetes korpuss ļoti zemā orbītā riņķo ap Zemi un tuvākajā laikā – vai nu piektdien vai sestdienas rītā – būs sabremzējies tik ļoti, ka kritīs lejā. Šobrīd neviens nezina, kurā tieši vietā milzīgais objekts sāks ceļu cauri Zemes atmosfēras blīvākajiem slāņiem.

Korpuss ir aptuveni desmit stāvu ēkas augstumā, taču, protams, vienā gabalā Zemi nesasniegs – tas draudētu ar potenciālu katastrofu, ja raķete nokristu kādā apdzīvotā vietā. Liela daļa no šīm 23 tonnām materiāla sadegs atmosfērā, taču ne viss. Kā izdevumam "Business Insider" lēsuši eksperti, sadegs ap 80%, taču neliela daļa atlūzu zemi sasniegs.

Šobrīd raķetes korpusu izseko "Aerospace Corporation" speciālisti un mēģina prognozēt, kur atlūzas varētu piezemēties. Tā kā vairums cilvēku ir koncentrēti pilsētās, lielāka varbūtība ir, ka atlūzas zemi (vai ūdeni) sasniegs virs kādas neapdzīvotas vietas vai apgabala okeānā. Izdevumā "Nature" publicētā pētījumā riski, ka šāda prakse novedīs pie cilvēku upuriem tuvāko desmit gadu laikā, novērtēta ar 10% varbūtību, kas nav maz, ja runa ir par nevainīgu cilvēku dzīvībām.

Kosmosa nozares spēlētāji visā pasaulē nosoda šādu Ķīnas praksi, ļaujot izlietotajām raķetēm krist nekontrolēti, nevis tās ar dzinēju palīdzību pēc kravas atdalīšanās mērķtiecīgi novadot uz drošu vietu, piemēram, par kosmosa lidaparātu "kapsētu" dēvēto apgabalu Klusajā okeānā – punktu, kas ir vistālāk no apdzīvotajām vietām.


"Vai tā ir apzināta starptautisko vadlīniju neievērošana? Vai arī iemesls ir tāds, ka šī ir jauna raķete un netika gana labi veidota, lai varētu veikt kontrolētu krišanu? Vienalga, kurš no variantiem, bet tas ir nelāgi un apdraud daudzus cilvēkus," izdevumam "Business Insider" komentēja Džons Logsdons, Džordža Vašingtona Universitātes Kosmosa politikas institūta dibinātājs.

Tuvojoties krišanas brīdim, aplēses par to, kur atlūzas varētu piezemēties, būs arvien precīzākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!