Ja viss noritēs pēc plāna, 8. martā orbītā nonāks pasaulē pirmā raķete, kurai lielākā daļa detaļu drukātas ar 3D printeri. Turklāt neparasti, ka šai raķetei dzinēji izmanto nevis sašķidrinātu ūdeņradi vai raķešdegvielu RP-1, bet gan sašķidrinātu metānu.

Tas ir pirmais šīs raķetes starts ar ambīcijām sasniegt Zemes orbītu, un ir vesels lērums lietu, kas var noiet greizi. Ar to, ka būs nepieciešama laba deva veiksmes, rēķinās arī raķetes izstrādātāja "Relativity Space" komanda, kas misijai piešķīrusi nosaukumu GLHF jeb – "Good luck, have fun". Proti, gan veiksmes vēlējumi, gan novēlējums šo piedzīvojumu uztvert arī kā izpriecu un izklaidējošu notikumu.

Raķete startēs no ASV Kosmosa spēku bāzes Kanaverala ragā, Floridas piekrastē. Starts notiks ne ātrāk par pulksten 20 pēc Latvijas laika. "Relativity Space" sākotnēji bija plānojusi raķeti izmēģināt jau 2021. gada nogalē, taču raķešzinātne nav viegla – ne velti radies teiciens "tā nav nekāda raķešzinātne" par lietām, kas nav grūti izdarāmas, pretstatā raķešu konstruēšanai. Kompānija kā termiņu pārcelšanas iemeslus minēja gan plānotus uzlabojumus dzinējos, gan "Covid-19" pandēmijas radītos sarežģījumus.

"Relativity Space" izstrādātā "Terran 1" raķete ir 35 metrus gara un, kā paredzējuši inženieri, spēs Zemes zemajā orbītā nogādāt 1,25 tonnas smagu kravu. Ar to pietiktu nelielu satelītu nogādāšanai kosmosā. Salīdzinājumam – "SpaceX" raķete "Falcon 9" Zemes zemajā orbītā var nogādāt gandrīz 23 tonnas smagu kravu, taču tā ir arī daudz lielāka, jaudīgāka un starti izmaksā dārgāk.

Jaunā "Terran 1" ir divpakāpju raķete, kur 85 procentus no raķetes pašmasas izgatavota ar 3D printeriem. Tādējādi "Terran 1" ir lielākais šāda veida 3D drukātais objekts pasaulē un pirmā gandrīz pilnībā 3D drukātā raķete, kas varētu sasniegt kosmosu. Pirmo pakāpi darbinās deviņi ar sašķidrinātu metānu darbināmi "Aeon 1" dzinēji, bet otro pakāpi – viens darbībai vakuumā piemērots "AeonVac" dzinējs. Arī šeit "Terran 1" būs pionieris – pagaidām neviena ar metānu darbināma raķete nav sasniegusi orbītu.

"Relativity Space" plāno arī būtiski palielināt 3D drukāto detaļu īpatsvaru. Ideālā gadījumā 95 procenti no raķetes pašmasas būtu 3D drukātas detaļas. "Relativity Space" sola, ka starts izmaksāšot tikai 12 miljonus ASV dolāru. Salīdzinājumam – "Falcon 9" starts maksā ap 67 miljoniem, bet Eiropas Kosmosa aģentūras "Ariane 5" starta izmaksas krietni pārsniedz 100 miljonus eiro.

Kaut pirmā raķete vēl nav gaisā, "Relativity Space" savas ambīcijas neierobežo un pirms gada paziņoja par daudz lielāko "Terran R", kas kosmosā varētu nogādāt jau "Falcon 9" spējām pielīdzināmu daudzumu kravas. "Terran R" arī būtu pilnībā atkārtoti izmantojama, apgalvo kompānija. Pretstatā "Falcon 9", kur otrreiz izmantojama ir raķetes pirmā pakāpe, kas autonomi atgriežas un vertikāli piezemējas uz nosēšanās platformas. Šādi grandiozi plāni nav retums laikā, kad kosmosa apguvē ienāk arvien vairāk jaunuzņēmumu. Kam izdosies – to rādīs tikai laiks. Pirmais solis, lai vārdi pārtaptu arī darbos, būs 8. martā plānotais starts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!